ГоловнаСвіт

У Судані 27 силовиків засуджено до страти за тортури і вбивство протестувальника

Під час протестів загинули близько 200 осіб.

У Судані 27 силовиків засуджено до страти за тортури і вбивство протестувальника
Фото: EPA/UPG

Суданський суд у понеділок, 30 грудня, засудив 27 співробітників сил безпеки країни до смертної кари через повішення за тортури і вбивство затриманого учасника протестів під час повстання проти тодішнього президента країни Омара Аль-Башира на початку цього року.

Associated Press повідомляє, що вирок, який ще можна оскаржити, був першим із пов'язаних з убивством понад 200 учасників протесту з часу початку демонстрацій у грудні минулого року.

"Смерть протестувальника Ахмеда Аль-Хаїра, шкільного вчителя, який перебував в ув'язненні в лютому, була ключовим моментом і символом повстання, що потрясло велику африканську країну. Це призвело у квітні до повалення Аль-Башира і, врешті, до створення військово-цивільної Суверенної ради, що прихильна до справи відновлення країни і обіцяє вибори через три роки", - йдеться в повідомленні.

Суд також засудив трьох інших членів силових структур до трьох років ув'язнення і виправдав сімох підозрюваних у справі. Всі засуджені були поліцейськими, які працювали в СІЗО, де утримували Аль-Хаїра, або агентами розвідки в регіоні.

Нагадаємо, рік тому в Судані почалися масштабні акції протесту проти президента. В результаті суданські військові усунули Аль-Башира від влади.

Омар Аль-Башир прийшов до влади 1989 року в результаті збройного перевороту. У 2010 році Міжнародний кримінальний суд звинуватив його в організації геноциду під час конфлікту в західній суданській провінції Дарфур. Президента Судану вважають ініціатором масового знищення трьох етнічних меншин: фур, масаліт і загава. За даними ООН, від початку конфлікту 2003 року в Дарфурі загинули 300 тисяч людей.

У середині грудня 2019-го 75-річного експрезидента Судану засудили до двох років ув'язнення за корупцію. Тюремний термін скоротили з десяти до двох років у зв'язку з похилим віком Аль-Башира.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram