ГоловнаСвіт

З 1 січня Болгарія отримуватиме газ в обхід України

У Болгарії вважають "Турецький потік" більш конкурентним.

З 1 січня Болгарія отримуватиме газ в обхід України
Фото: oilreview.kiev.ua

Болгарія з 1 січня 2020 року отримуватиме російський газ в обхід України і Румунії.

Про це повідомила міністр енергетики Болгарії Теменужка Петкова, передає Голос Америки.

За словами Петкової, новий газопровід "Турецький потік" є більш конкурентним і передбачає зниження ціни на газ на 5% щорічно.

"Ми міняємо місце отримання газу з Росії. Причина - економічний вплив і кращі умови для болгарських споживачів", - сказала міністр енергетики Болгарії.

Болгарія купує практично весь свій газ - близько 3 млрд кубометрів - у російської компанії "Газпром". З 2020 року країна сподівається диверсифікувати газопостачання і третину своїх газових потреб задовольняти за рахунок закупівель з Азербайджану по "Турецькому потоку".

Як повідомлялося, церемонія запуску газопроводу "Турецький потік", який Росія побудувала для ліквідації залежності від української ГТС, намічена на 8 січня 2020 року.

Газопровід прокладено по дну Чорного моря від російського міста Анапа до Кіїкьоя на узбережжя Туреччини.

Будівництво "Турецького потоку" разом з другою чергою "Північного потоку" - частина російського плану відмови від транзиту через Україну.

Нагадаємо, що чорноморський газопровід Росії спершу планували будувати до Болгарії (він мав називатися "Південним потоком"), але через позицію Євросоюзу проєкт наприкінці 2014 року було скасовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram