ГоловнаСвіт

Китайський учений отримав три роки в'язниці за генетичне редагування дітей

Його двоє колег також отримали вироки.

Китайський учений отримав три роки в'язниці за генетичне редагування дітей
Хэ Цзянькуй
Фото: wikipedia

Окружний суд Наньшаня засудив китайського біолога Хе Цзянькуя до трьох років в'язниці і штрафу за незаконні генетичні модифікації дітей. Про це повідомляє агентство Синьхуа. 

Аналогічні вироки отримали ще двоє його колег Женьлі Чжан і Цзінчжоу Цінь - за застосування допоміжної репродуктивної технології, не маючи медліцензії.

Відзначають, що розслідування проводили таємно. Вчених визнали винуватими в тому, що порушили китайське законодавство і навмисне, "в гонитві за славою", порушили порядок проведення медичних процедур, не будучи при цьому медиками.

Хе засудили до трьох років в'язниці та штрафу в три мільйони юанів, а Чжана і Ціня - до двох років і 18 місяців (з відстрочкою на два роки) в'язниці і штрафу ув розмірі 1,5 млн юанів відповідно.

Крім того, вчених звинуватили в підробці документів, щоб отримати дозвіл етичного комітету на процедуру, а також підробці документів у медичному центрі, в результаті чого лікарі не знали, що імплантують двом дівчаткам-близнюкам генетично модифіковані ембріони.

Інші люди, які брали участь у незаконному редагуванні зародків будуть звільнені і внесені в чорний список.

Нагадаємо, 26 листопада 2018 року Хе Цзянькуй заявив, що допоміг народитися двом здоровим дівчаткам-близнюкам, у яких було відредаговано ген. Це було зроблено з метою захистити їх у майбутньому від інфікування ВІЛ. Китайська влада підтвердила існування близнюків і ще одну вагітність учасниці дослідження.

У січні 2019 року влада Китаю визнала незаконним проведений у країні експеримент з редагування ДНК ще ненароджених дітей.

Також повідомляли, що в результаті експерименту домогтися бажаного ефекту в китайця не вийшло. Він дійсно вніс якісь модифікації в потрібний ген в обох дівчаток, але не ті, що планував, і не в усі клітини. Хе Цзянькуй не опублікував повний текст своєї статті про цей експеримент. За винятком кількох уривків, які оприлюднив журнал MIT Technology Review. Учений також надсилав свій текст у журнали Nature і JAMA і навіть намагався викласти його на портал нерецензованих публікацій bioRxiv, але всюди відмовилися приймати його рукопис.

Тому досі невідомо докладно, що саме сталося з генетично модифікованими дівчатками і на якому саме етапі китаєць допустив помилки в своїй методиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram