ГоловнаЕкономікаБізнес

Транзитний договір не забороняє прямих постачань газу з Росії в обхід "Нафтогазу"

Російські компанії можуть напряму продавати газ українським споживачам.

Транзитний договір не забороняє прямих постачань газу з Росії в обхід "Нафтогазу"
Фото: facebook.com/NaftogazUA

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв заявив, що газові домовленості від 30 грудня 2019 року не забороняють прямих постачань газу з Росії в обхід "Нафтогазу".

Про це він сказав на брифінгу у вівторок.

"Підписавши з "Газпромом" договори на приєднання в точках між Україною і Росією, теоретично будь-яка компанія Російської Федерації може звернутися до нового незалежного оператора [ГТС України] безпосередньо, забронювати потужності і почати продавати газ якомусь українському споживачеві. Це не заборонено, така можливість існує. Тому теоретично ми можемо побачити такі компанії, які прийдуть найближчим часом і почнуть це робити. Про бажання це робити з 1 січня мені поки що не відомо. Якою буде реакція української влади, чи вважає вона це прийнятним, чи застосовуватиме санкції або певні обмеження - цього я поки що не знаю", - заявив Коболєв.

При цьому він підкреслив, що "Нафтогаз" наразі не має планів купувати газ із Росії.

"Щодо постачань газу, поки що важко щось передбачити з цього приводу. Триває доволі інтенсивна і емоційна дискусія. Поки що "Нафтогаз" таких переговорів не веде", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, нові газові контракти між Україною і Росією були підписані 30 грудня 2019 року. У пакет угод увійшли міжоператорська угода між Оператором ГТС України і "Газпромом", договір про організацію транзиту газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" (у ньому прописано умови та обсяги транзиту на 2020-2024 роки) та мирова угода між "Нафтогазом" і "Газпромом" про взаємну відмову від претензій за контрактами 2009 року.

Їх підписанню передував газовий протокол від 19-20 грудня 2019 року між Україною, Росією і Європейським Союзом. Один із пунктів цього документа свідчить, що за умови виконання в повному обсязі домовленостей про транзит Україна і Росія розглянуть можливість прямих постачань газу з урахуванням принципу формування ціни на базі ціни європейського хабу (NCG), крім знижки за обсяг.

Після цього з'явилася інформація, що вже п'ять українських компаній уклали угоди на прямі постачання газу з РФ на український ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram