ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв заявив, що маржа "Нафтогазу" як посередника в новому транзитному контракті буде мінімальною

Левова частина доходів буде йти "Оператору ГТС України".

Коболєв заявив, що маржа "Нафтогазу" як посередника в новому транзитному контракті буде мінімальною
Фото: facebook.com/NaftogazUA

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв заявив, що маржа компанії як організатора транзиту газу через Україну в 2020-2024 роках буде мінімальною.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок.

За словами Коболєва, "Нафтогаз" не прагнув бути посередником, такий варіант виник під час переговорів з російською стороною.

"З точки зору законодавства і регуляторних актів, які впливають або прямо регулюють ринок природного газу, ми ще не досягли відповідності європейському законодавству. І позиція "Газпрому" тут очікувана: вони не були готові брати на себе ризики неефективного українського законодавства. Тому ці ризики взяв на себе "Нафтогаз", ставши фактично буфером між "Газпромом" і Україною. Для нас ці ризики звичні. Ми не в захваті від такого варіанта, але це важливий елемент компромісу", - сказав голова правління.

Згідно з досягнутими домовленостями "Газпром" нараховуватиме "Нафтогазу" фіксований платіж, а той буде бронювати потужності в "Оператора ГТС України" і платитиме за них за тарифом, встановленим національним регулятором НКРЕКП.

"Є чіткий розподіл доходів між "Нафтогазом" і самим "Оператором". Левова частина доходів буде йти саме "Оператору". Різниця між доходом "Оператора" і доходом "Нафтогазу" - насправді мінімальна, вона становить менш ніж 10% ... Тарифи між "Газпромом" і "Нафтогазом" були пораховані як тарифи українського регулятора, до якого додається невелика маржа", - сказав Коболєв.

За його словами, тариф на транзит для "Газпрому" майже не змінився порівняно з чинним, але це стосується тільки мінімально гарантованих обсягів (65 млрд кубометрів у 2020 році і по 40 млрд кубометрів у 2021-2024 роках). Транзит газу понад цей обсяг оплачуватиметься по-іншому, за вищим тарифом.

Його розмір Коболєв не назвав, пославшись на комерційну таємницю.

Він повідомив, що ОГТСУ отримає від "Нафтогазу" перший "значний" платіж у рамках нового контракту вже 3 січня.

Нагадаємо, нові газові контракти між Україною і Росією були підписані 30 грудня 2019 року. До пакета угод увійшли міжоператорська угода між ОГТСУ і "Газпромом", договір про організацію транзиту газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" (у ньому прописані умови й обсяги транзиту на 2020-2024 роки) та мирова угода між "Нафтогазом" і "Газпромом "про взаємну відмову від претензій за контрактами 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram