ГоловнаЕкономікаДержава

Україна підписала зі Словаччиною останню угоду, необхідну для транзиту з 2020 року (оновлено)

"Усі частини для транзиту газу українським маршрутом на місці".

Україна підписала зі Словаччиною останню угоду, необхідну для транзиту з 2020 року (оновлено)
Фото: dt.ua

Компанія "Оператор ГТС України" і оператор словацької газотранспортної системи Eustream уклали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement).

Про це йдеться в твітері віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича.

"Вітаю міжоператорську угоду, укладену між Україною і Словаччиною і рішуче підтримувану Єврокомісією. Всі частини для транзиту газу українським маршрутом зараз на місці. Чудова новина для енергетичної безпеки Європи!" - написав він.

Оновлення 16:30. Пізніше підписання контракту офіційно підтвердив Оператор ГТС України.

"Є угоди з усіма суміжними операторами ГТС. Щойно в Брюсселі Оператор ГТС України підписав зі словацьким оператором EUSTREAM технічний договір про взаємодію (interconnection agreement) за європейськими правилами з 1 січня 2020 року в точках Будінце і Ужгород - Вельке-Капушани", - сказано в повідомленні ОГТСУ.

Ці договори створюють усі необхідні технічні та правові підстави для старту роботи незалежного Оператора ГТС України і безперервного транзиту газу через українську ГТС із Російської Федерації в європейські країни з 1 січня 2020 року.

Раніше оператори української ГТС - компанія "Укртрансгаз" і її "дочка" ОГТСУ - не могли працювати з "Газпромом" та іншими сусідніми операторами за стандартними європейськими правилами. Така можливість була заблокована довгостроковим транзитним контрактом від 2009 року.

Нагадаємо, що впродовж листопада-грудня 2019 року компанія ОГТСУ домовилася про взаємодію за європейськими правилами з усіма сусідніми операторами: польським GAZ-SYSTEM S.A., румунським TRANSGAZ, угорським FGSZ ltd, молдовським "Молдовагаз", російським "Газпромом" і словацьким Eustream.

ОГТСУ з 1 січня 2020 року отримає в управління газотранспортну систему і вийде з групи "Нафтогазу". Її материнською компанією будуть "Магістральні газопроводи України", що є в підпорядкуванні Міністерства фінансів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram