ГоловнаЕкономікаДержава

​Оператори ГТС України та Молдови підписали угоду про взаємодію за європейськими правилами

Це дозволить транспортувати газ в обох напрямках.

​Оператори ГТС України та Молдови підписали угоду про взаємодію за європейськими правилами
Фото: utg.ua

Оператори газотранспортних систем України та Молдови підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на повідомлення українського оператора "ОГТСУ".

"Цей крок дозволяє транспортувати газ за європейськими правилами в обох напрямках між Україною та Молдовою через точки Олексіївка, Гребеники, Каушани, Ананьїв, Лиманське. Так, це повністю завершить розблокування трансбалканського газового коридору з 1 січня 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Також сторони підписали договори на транспортування газу територіями України та Молдови для прикордонних споживачів обох країн.

В ОДТСУ нагадали, що компанія наприкінці цього року вже підписала interconnection agreement з операторами Угорщини, Румунії та Польщі. Також тривають переговори зі словацькою Eustream і російським "Газпромом".

Нагадаємо, згідно з оновленим урядом планом анбандлінгу "Нафтогазу України", новим оператором ГТС є ТОВ "ОГТСУ". Компанія, якій держава передасть в управління газотранспортну систему терміном на 15 років, зможе повноцінно запрацювати як новий оператор з 1 січня 2020 року.

Український регулятор НКРЕКП 24 грудня ухвалив остаточне рішення про сертифікацію "ОГТСУ" і видав йому ліцензію на провадження господарської діяльності з транспортування природного газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram