ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк виграв суд у пов'язаній з ПриватБанком компанії

Вона вимагала скасувати рішення про визнання себе пов'язаною з цим банком особою.

Нацбанк виграв суд у пов'язаній з ПриватБанком компанії
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України отримав першу перемогу в процесах стосовно пов'язаних з ПриватБанком осіб. 

Окружний адміністративний суд Києва відмовив ТОВ "Самтек-Сервіс" в задоволенні позову про визнання протиправним і скасування рішення НБУ про визначення цієї компанії напередодні націоналізації як пов'язаної з ПриватБанк особи. Про це повідомили в пресслужбі Нацбанку.

Пояснюється, що 13 грудня 2016 профільна комісія НБУ своїм рішенням визнала "Самтек-Сервіс" пов'язаною особою з цим банком. Гроші, які перебували на рахунках, відкритих на ім'я цієї компанії, були поміняні уповноваженим Фонду гарантування вкладів фізосіб на акції додаткової емісії і продані державі.

"Не погодившись з таким рішенням, "Самтек-Сервіс" оскаржило його в Окружному адміністративному суді Києва, але суд відмовив у задоволенні позову", - заявили в пресслужбі.

Відзначається, що таке рішення суду викликано такими аргументами:

  • НБУ має повноваження приймати рішення про визначення фізичних і юридичних осіб, пов'язаних з банком;
  • "Самтек-Сервіс", згідно з ч.1 ст. 52 закону "Про банки і банківську діяльність", є пов'язаною з ПриватБанком особою, про що останній періодично повідомляв у Нацбанк. 

Нині щодо НБУ було подано понад 40 позовів з вимогою оскаржити зв'язаність осіб з цим банком.

Нагадаємо, раніше ПриватБанк ініціював нове судове провадження в Окружному суді Тель-Авіва в Ізраїлі проти колишніх власників банку та інших відповідачів. Сума позову становить 600 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram