ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні запрацював новий оператор ГТС (оновлено)

Анбандлінг остаточно завершився.

В Україні запрацював новий оператор ГТС (оновлено)
Фото: facebook.com/tsoua2020

В Україні запрацював новий оператор газотранспортної системи - однойменна компанія "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Директор компанії Сергій Макогон у фейсбуці повідомив, що перша ніч пройшла у штатному режимі.

"Пропрацювали всі номінації транзиту в рамках виконання нового договору. Ми довели, що здатні працювати за новими європейськими правилами", - написав він.

Оновлення 15:54. Пізніше голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв підтвердив, що анбандлінг, тобто відокремлення ГТС зі складу компанії, офіційно завершився.

Він також оприлюднив підписаний між "Укртрансгазом" і ОГТСУ акт приймання-передачі державного майна, яке використовується в процесі транспортування природного газу магістральними газопроводами.

У ньому сказано, що УТГ передає новому оператору 47 642 інвентарні одиниці майна загальною балансовою вартістю 32,586 млрд гривень.

"Україна виконала норму Третього енергопакету ЄС і довела, що є відповідальним і надійним союзником. "Нафтогаз" перестав бути акціонером (бенефіціаром) оператора ГТС, але стає його великим клієнтом, а також готовий по-партнерськи підтримувати в ініціативах, спрямованих на розвиток цивілізованого і конкурентного газового ринку в Україні", - написав Коболєв у фейсбуці.

Нагадаємо, що ОГТСУ з 1 січня 2020 року отримає в управління газотранспортну систему і вийде з групи "Нафтогазу". Її материнською компанією тепер є Магістральні газопроводи України, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства фінансів.

Відокремлення функції транзиту газу зі структури "Нафтогазу" (анбандлінг) було вимогою Третього енергопакету Європейського Союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram