ГоловнаЕкономікаДержава

Кулеба: Україна не готова до повернення прямих постачань газу з Росії

Віцепрем'єр зазначив, що Україна вже була найбільшим клієнтом "Газпрому", але більше не буде.

Кулеба: Україна не готова до повернення прямих постачань газу з Росії
Дмитро Кулеба
Фото: kmu.gov.ua

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що Україна ще не готова до повернення прямих постачань газу з Росії і має намір це робити тільки в рамках загальноєвропейського енергетичного ринку і за його правилами.

Про це він розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Я вважаю, що ми ще не дозріли до повернення прямих постачань. Але питання навіть не в цьому. Моя мета як віцепрем'єр-міністра з євроінтеграції полягає в тому, щоб газовий ринок України функціонував винятково на основі норм Європейського Союзу, Третього енергетичного пакета, і щоб наша енергетика була інтегрована в європейську енергетику. Ніде в правилах Євросоюзу не написано, що ти не повинен купувати газ у певної країни", - зазначив Кулеба.

На його думку, питання в тому, щоб РФ більше ніколи не використовувала газ як інструмент шантажу або корумпованості національних еліт, як це було всі попередні роки незалежності до 2014 року.

"Тому, коли ми створимо цілісний енергетичний газовий ринок за нормами ЄС, ми не можемо заборонити компаніям купувати газ у "Газпрому" відповідно до їх домовленостей, але "Газпром" працюватиме в Україні винятково за європейськими правилами і нормами. Він не буде мати монополії, не матиме можливості нав'язувати свої умови, підкуповуючи чиновників, він буде одним з гравців", - додав віцепрем'єр.

Кулеба зазначив, що в 2014 році Україна була найбільшим клієнтом "Газпрому", і висловив переконання, що вже ніколи не буде, оскільки диверсифікація ринків і функціонування газового ринку в нормах ЄС не дозволить цьому статися.

"Хтось буде купувати безпосередньо в "Газпрому", отже, так буде. Можливо, теоретично, "Нафтогаз" купуватиме безпосередньо в "Газпрому" на певному етапі, але винятково в рамках ринкових механізмів, без корупції, шантажу і без "газової голки". Я переконаний, що все це ми залишимо позаду", - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, раніше голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що газові домовленості від 30 грудня 2019 року не забороняють прямих постачань газу з Росії в обхід "Нафтогазу". При цьому він наголосив, що в "Нафтогазі" наразі немає планів купувати газ з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram