ГоловнаЕкономікаДержава

"Турецький потік" забрав в України 15 млрд кубометрів транзиту газу в Румунію, Туреччину і сусідні країни

Україна шукає нові можливості для використання наявної інфраструктури.

"Турецький потік" забрав в України 15 млрд кубометрів транзиту газу в Румунію, Туреччину і сусідні країни
Фото: Газпром

Після запуску газопроводу "Турецький потік" з Росії до Туреччини зниження транзиту через Україну в цьому році становитиме близько 15 млрд кубометрів.

Про це повідомив у фейсбуці виконавчий директор компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

"На жаль, ми не змогли його зупинити. Ми вже відчули його вплив. Транзит газу через Україну в Балканському напрямку з 1 січня 2020 року здійснюється тільки для потреб Румунії та Молдови. Болгарія, Туреччина й інші країни в цьому регіоні вже не отримують газ через Україну. Як результат, зниження транзиту через Україну в цьому році становитиме близько 15 млрд кубометрів", - написав він.

Макогон також зазначив, що Україна шукає нові можливості для використання наявної інфраструктури (Трансбалканського газопроводу) і вже домоглися створення на його базі нового коридору для постачання газу в Україну з Болгарії, Туреччини та Греції в обсязі до 15,8 млн кубометрів на добу.

"Розраховуємо на тестові поставки вже в січні", - зазначив він.

Нагадаємо, 8 січня в Стамбулі відбулася урочиста церемонія запуску газопроводу "Турецький потік" за участю президентів Росії і Туреччини Володимира Путіна і Реджепа Таїпа Ердогана. У ній також узяли участь прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов і президент Сербії Александар Вучич - ці країни будуть отримувати газ новим трубопроводом.

"Турецький потік" прокладений по дну Чорного моря від російського міста Анапа до Кийикьоя на узбережжі Туреччини. Його будівництво - частина російського плану відмови від транзиту через Україну. Потужність кожної з двох ниток "Турецького потоку" - по 15,75 млрд куб. м. Одна призначена для постачання газу турецьким споживачам, друга - для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи.

Чорноморський газопровід Росії спершу планували будувати до Болгарії (він повинен був називатися "Південним потоком"), але через позицію Євросоюзу проєкт наприкінці 2014 року закрили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram