ГоловнаЕкономікаДержава

У Зеленського обіцяють кредити під 12-13% уже наступного року

Упроваджувати це планують "за допомогою інструментів обмеження або стимулювання".

У Зеленського обіцяють кредити під 12-13% уже наступного року
Алексей Гончарук
Фото: president.gov.ua

Заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук заявив, що Україна може мати дешеве кредитування - під 12-13% у гривнях - уже наступного році.

Про це він сказав під час ділового сніданку з керівниками іноземних банків, який організував Форум провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI), повідомляють на сайті президента.

Гончарук зазначив, це "оптимістична оцінка, але реальна". За його словами, також в українській банківській системі заплановано створити інструмент, який буде захищати інтереси кредиторів.

"Чому нам так важливо мати дешеве кредитування вже наступного року? Тому що так фермер зможе просто піти в банк і отримати там кредит у гривнях під 12-13%, йому буде значно легше працювати, розвиватися і бути конкурентоспроможними", - сказав Гончарук, додавши, що впроваджувати це можна "за допомогою інструментів обмеження або стимулювання".

"Ми будемо шукати власну модель, яка надалі дозволить нам реалізувати це без обмежень", - резюмував заступник голови ОП.

Нагадаємо, в українських банках номінальні річні ставки на іпотечні кредити коливаються від 17,9% до 24% річних (без урахування комісій та інших платежів). Кредитні ставки пов'язані з рівнем облікової ставки, яку встановлює Нацбанк України. З 19 липня облікова ставка - 17%, проте в Нацбанку прогнозують її зниження до 8% до кінця 2022 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram