ГоловнаЕкономікаБізнес

За рік на фондовому ринку було проведено фіктивних операцій на 20 млрд грн

По суті, це уникнення оподаткування.

За рік на фондовому ринку було проведено фіктивних операцій на 20 млрд грн
Фото: forexaw.com

Учасники фондового ринку за останній рік провели фіктивних операцій, не пов'язаних з інвестиційною діяльністю, на 20 млрд грн. Про це повідомив голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимур Хромаєв на фейсбуці.

"20 млрд грн - саме такий обсяг операцій з цінними паперами за останній рік ми визнали зловживанням або просто схематозом. Ці операції жодним чином не були пов'язані із залученням інвестицій чи здійсненням інвестиційної діяльності", - підкреслив він.

Метою таких операцій було формування значних обсягів прибутку або збитку через необґрунтовані зміни вартості цінних паперів. По суті, це називається уникненням оподаткування.

Обсяги таких операцій сягали сотень мільйонів гривень, а подекуди навіть мільярдів. Крім того, поверховий аналіз фінансової звітності емітентів свідчив про відсутність економічного обґрунтування такої вартості.

Клієнти торговців купували і продавали цінні папери, які не відповідали ринковій вартості. Комісія вважає, що ці операції здіснювали з метою формування штучних прибутків або збитків, що несумісно із цілями інвестиційної діяльності.

"Хочу ще раз нагадати посередникам і їхнім клієнтам, емітентам, які приходять на фондовий ринок для вирішення власних фінансових питань (схем), що пов'язані з інвестиційною діяльністю - їхні дії не залишаються непоміченими", - додав Хромаєв.

Нагадаємо, в травні 2019 року Нацбанк звільнив учасників ринку цінних паперів від необхідності отримувати ліцензії на валютні операції.

Купівля та продаж цінних паперів не є валютними операціями, а всі розрахунки будуть проводитися через банки, які мають банківську ліцензію та здійснюють валютний нагляд, в тому числі за операціями учасників фондового ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram