ГоловнаКультура

Жодна сакральна цінність із Лаври не покине територію України, – Ткаченко про російську заяву щодо вивозу реліквій на Захід

Міністр спростував російський "вкид". 

Жодна сакральна цінність із Лаври не покине територію України, – Ткаченко про російську заяву щодо вивозу реліквій на Захід
Фото: Макс Требухов

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко спростував російські заяви про досягнення Києвом та ЮНЕСКО угоди щодо вивезення "християнських цінностей" із Києво-Печерської Лаври до країн Західної Європи. 

Ткаченко зазначив, що "чим більше Лавра стає українською, тим більше підгорає на болотах". Він наголосив, що єдине завдання стосовно Лаври зараз – захистити її від руського міра та остаточно перевірити, чи всі наші українські сакральні реліквії на місці. 

"Жодна сакральна цінність не покине територію України. А все викрадене росії доведеться повернути", – запевнив він. 

Звільнення Лаври від багаторічного користування московським патріархатом почалося під час повномасштабного вторгнення, на тлі отримання доказів про співпрацю окремих духівників, зокрема з керівництва МП, із ворогом. Під слідством і колишній намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь). 5 червня комісія МКІП з прийому-передачі державного майна Києво-Печерської лаври завершила свою роботу та підписала з Національним заповідником відповідний акт. Ткаченко тоді зазначив, що загалом комісія перевірила та повертає у користування держави 79 об’єктів – усі в різних станах.

Процес повернення Києво-Печерської Лаври, яка є заповідником, у власність держави, триває з 2022. УПЦ МП виступає проти цього і хотіла оскаржити рішення в суді. Суд першої інстанції не задовольнив вимогу МП служити в Лаврі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram