ГоловнаКультура

Національний конкурс фестивалю Миколайчук OPEN виграла стрічка “Чорнобиль 22” Олексія Радинського

У міжнародному конкурсі переміг фільм “Хто ти, Філіппе?” польського режисера Міхала Квечинського.

Національний конкурс фестивалю Миколайчук OPEN виграла стрічка “Чорнобиль 22” Олексія Радинського
Фото: Миколайчук OPEN

У національному конкурсі чернівецького фестивалю глядацького кіно Миколайчук OPEN перемогла стрічка “Чорнобиль 22” Олексія Радинського. Ця документальна картина розповідає про окупацію Чорнобильської АЕС росіянами навесні 2022 року. Вона була створена у рамках проєкту The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна»), який збирає докази воєнних злочинів росіян в Україні й передає дані до міжнародних судів. Режисер отримав фестивальну нагороду та приз $500.

У міжнародному конкурсі перемогу здобув фільм “Хто ти, Філіппе?” польського режисера Міхала Квечинського. Стрічка торкається теми Голокосту та рефлексує над однією з найбільших трагедій в історії людства у незвичний спосіб: в центрі ворожої Німеччини польський єврей вдало видає із себе француза, щоби підступно мститися нацистам у власний спосіб. Команда фільму отримала нагородну статуетку та приз $1000.

Спеціальний приз фестивалю (без грошової нагороди) отримала стрічка “Мій сусід Адольф” ізраїльського режисера Леона Прудовського. Цей фільм набрав найбільше балів за глядацьким голосуванням після стрічки “Хто ти, Філіппе?”. Картина розповідає про самотнього чоловіка на прізвище Польскі, який пережив Голокост; він починає підозрювати, що його новий сусід Адольф Гітлер, який щасливо втік до Колумбії, де і відбувається дія стрічки. 

Переможці та організатори фестивалю
Фото: LB.ua
Переможці та організатори фестивалю

Крім того, особливу відзнаку, запроваджену фестивалем у партнерстві з Південно-Шведською Кінокомісією, отримав фільм “Річниця” Анни Гончарової. Представники переможного проєкту отримають грант на дводенну поїздку в Південну Швецію з можливістю познайомитися з регіональною кіноіндустрією.

Фото: LB.ua

Цього року фестиваль Миколайчук OPEN провів конкурс уперше. Переможців визначили через голосування глядачів; підрахунок балів відбувався за пропорційною системою. Нагородна статуетка фестивалю “Залізний Миколайчук” була натхнена образом козака Василя, який втілив актор Іван Миколайчук у стрічці Бориса Івченка “Пропала грамота”. Ця стрічка посідає 12-те місце у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно, створеного в 2021 році Спілкою кінокритиків України

Фото: Миколайчук OPEN

Під час церемонії нагородження також пройшов аукціон від Українського мистецького фонду, на якому продали підписаний кінематографістами прапор України (за 15 тис.грн), підписану зірковими гостями футболку з мерчем фестивалю (за 20 тис.грн) та плитоноску, підписану 21 митцем, які були на минулорічному фестивалі (за 30 тис.грн).

Крім цього, під час показів протягом фестивалю Український мистецький фонд зібрав 85 тис.грн пожертв від глядачів. Зібрані гроші підуть на дрон для актора фільму “Черкаси” Руслана Коваля, який служить у ЗСУ.

Фото: LB.ua

Нагадаємо, 2-й фестиваль Миколайчук OPEN проходив з 15 до 20 червня у чернівецькому Культурному центрі ім.Миколайчука. Під час фестивалю показали 53 фільми, серед них — 8 українських прем’єр, 23 повні метри і 30 коротких. 

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram