ГоловнаСвіт

Євросоюз підвищив рівень небезпеки коронавірусу з помірного до високого (оновлено)

Контроль на кордонах поки не планується.

Євросоюз підвищив рівень небезпеки коронавірусу з помірного до високого (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) підвищив рівень загрози поширення коронавірусу Covid-19 з помірного до високого.

Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає "Укрінформ".

"ECDC сьогодні оголосив, що рівень загрози вірусу підвищено з помірного до високого для людей у Європейському Союзі. Іншими словами, вірус продовжує поширюватися. Ситуація дуже складна, і вона вимагає чіткої координації між країнами-членами і на рівні Європейського Союзу. Саме з цією метою ми утворюємо сьогодні групу реагування на коронавірус, яка охоплює всі можливі варіанти дій", - сказала вона.

За її словами, ця оперативна група «Корона» матиме три головні елементи. Перший буде стосуватися медичної сфери, включаючи заходи профілактики та замовлення необхідного обладнання, а також організації лікування, інформування громадськості та прогнозування подальших подій. Другий елемент - команда, відповідальна за забезпечення мобільності, включаючи контроль на транспорті та переміщення людей у Шенгенській зоні. Третя складова оперативної групи буде охоплювати питання, пов'язані з впливом спалаху хвороби на економіку, зокрема в особливо вразливих секторах, таких як торгівля, транспорт або туризм.

До складу оперативної групи «Корона» увійдуть п'ять представників Єврокомісії: єврокомісар з питань кризового менеджменту Янез Ленарчич; єврокомісар з питань охорони здоров'я та продовольчої безпеки Стелла Кіріакідіс; єврокомісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон, відповідатиме за кордони; єврокомісар з питань транспорту Адіна Валеан, займатиметься питаннями мобільності; єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні, буде оцінювати вплив спалаху хвороби на європейську економіку.

Для координації дій Єврокомісія запустила сьогодні сайт оперативної групи «Корона», де буде відображена вся інформація, пов'язана зі спалахом хвороби.

Оновлення. На цю мить у 18 країнах ЄС виявлено 2100 випадків зараження коронавірусом, від наслідків спричиненої ним хвороби COVID-19 померли 38 громадян цих держав. Більшість випадків коронавірусу в Європі наразі припадають на Італію (1700 хворих).

Про це повідомила комісар ЄС з охорони здоров'я Стелла Кіріакідес, передає Німецька хвиля.

Кіріакідес також вказала, що найближчими днями Єврокомісія має намір придбати засоби захисту, зокрема маски і костюми. До 3 березня вона має намір проінформувати міністрів охорони здоров'я всіх країн Євросоюзу про актуальну оцінку ризиків, а 6 березня провести надзвичайне засідання Ради ЄС. Ситуація змінюється швидко, але причин для паніки немає, наголосила далі представниця Кіпру.

Своєю чергою комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні повідомив, що проведе кризову відеоконференцію з міністрами фінансів єврозони. За його словами, зараз його відомство вивчає можливість кон'юнктурних заходів для боротьби з економічними наслідками поширення коронавірусу.

Незважаючи на епідеміологічну ситуацію, наразі не планується проведення контролю на внутрішніх кордонах Європейського Союзу, повідомила єврокомісар з внутрішніх справ Ільва Йогансон. Єврокомісар з питань транспорту Адіна Валеан вказала на важливість зберегти мобільність громадян ЄС в умовах можливої кризи, пов'язаної з поширенням коронавірусу.

Нагадаємо, станом на ранок 2 березня кількість інфікованих коронавірусом у світі сягнула 89 074 осіб, померли 3 048, одужали 45 110.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram