ГоловнаСвіт

Експерти ООН підтвердили причетність ВПС РФ до військових злочинів у Сирії

У доповіді враховували дані в період з 11 липня 2019 по 10 січня 2020.

Експерти ООН підтвердили причетність ВПС РФ до військових злочинів у Сирії
Фото: EPA/UPG

Російська військова авіація кілька разів завдавала сліпих ударів по зонах на території Сирії, де перебували мирні жителі.

Про це йдеться в доповіді Міжнародної незалежної слідчої комісії щодо Сирії, опублікованій 2 березня, передає Німецька хвиля.

Міжнародна незалежна слідча комісія щодо Сирії (COI), яка працює під егідою ООН, представила доповідь про військові дії, що велися на території країни в період з 11 липня 2019 року по 10 січня 2020 року.

Згідно з цим документом, кількість військових злочинів у Сирії продовжує зростати. До низки з них, стверджують експерти ООН, причетні збройні сили, які виступають на боці президента Сирії Башара Асада, а також російська військова авіація.

За даними незалежної комісії, в результаті наземних наступів і авіанальотів, скоєних у зазначений вище період, в Сирії було вбито і поранено десятки мирних жителів, а також зруйновано низку об'єктів цивільної інфраструктури, зокрема ринки і лікарні.

Як приклад таких злочинів у доповіді названо два нальоти на ринок в місті Маарет-ен-Нууман, що відбулися один за іншим вранці 22 липня 2019 року. В результаті цих атак загинули як мінімум 60 мирних жителів, зокрема кілька дітей. Іншим прикладом є напад на табір, що розташований за два кілометри від міста Хаас, де перебували переміщені мирні жителі 16 серпня 2019 року. 

У доповіді COI гйдеться, що на підставі доступних доказів, що включають, крім іншого, свідчення свідків, відеоматеріал, звіти за спостереженнями з повітря і матеріали систем раннього оповіщення, є привід вважати, що до кожного з вищеназваних випадків була причетна російська авіація.

"В обох названих випадках російські ВПС не спрямовували ударів на конкретні військові об'єкти, що рівноцінно військовому злочину, оскільки завдавали сліпих ударів по зонах, населених цивільними особами", - зазначено в документі.

Водночас Міноборони РФ заперечує, що російська авіація 22 липня 2019 року перебувала поблизу міста Маарет-ен-Нууман, йдеться в доповіді.

За даними COI, в результаті наступальної операції сирійської армії в провінції Ідліб 948 тис. мирних жителів стали біженцями. Переважно йдеться про жінок і дітей. Тисячі мирних жителів, які залишили свої будинки, рятуючись від війни, змушені ночувати на зимовому холоді просто під відкритим небом, наголосили експерти ООН.

У фінальній частині доповіді члени комісії закликали сторони конфлікту провести самостійні розслідування, а міжнародне співтовариство - вжити заходів до того, щоб поліпшити захист мирного населення.

Міжнародна незалежна слідча комісія щодо Сирії була створена при Верховному комісаріаті ООН з прав людини в 2011 році. Її мета - документування і розслідування всіх випадків порушення міжнародного права, що відбулися під час війни в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram