ГоловнаСвіт

Ватикан відкрив секретні архіви про Голокост

У 1939-58 роках на Святому престолі перебував Пій XII, якого іноді називають "Папою Гітлера".

Ватикан відкрив секретні архіви про Голокост
Папа Пий XII
Фото: wikimedia.org

Ватикан 2 березня відкрив свої архіви часів Другої світової війни. Досі вони були засекречені через підозри, що тодішній очільник Католицької церкви Папа Пій XII заплющував очі на жахи Голокосту, передає Бі-бі-сі.

Пій XII, якого іноді називають "Папою Гітлера", перебував на Святому престолі протягом 1939-58 років. Деякі історики стверджують, що Понтифік знав про масові вбивства євреїв нацистами, але нічого не робив.

Однак Ватикан наполягає, що Пій XII вів активну негласну роботу для порятунку євреїв.

За словами голови Ватиканського секретного архіву єпископа Серджіо Пагано, документи періоду Другої світової війни налічують мільйони сторінок і відсортовані за тематичним принципом у 121 розділ.

Співробітники архіву говорять, що всі місця в приміщенні, призначеному для вивчення документів, заброньовані вченими з різних країн до кінця року.

 Карикатура в нацистській газеті СС 1937 року: кардинал Пачеллі обіймає жінку-комуністку
Фото: EPA/UPG
Карикатура в нацистській газеті СС 1937 року: кардинал Пачеллі обіймає жінку-комуністку

Папа Пій XII - одна з найбільш суперечливих фігур у новітній історії Католицької церкви. Якщо припущення вчених про його мовчазне потурання винищенню євреїв правильне, це може ще дужче похитнути репутацію церкви, яка останнім часом загрузла в скандалах, зокрема, пов'язаних із педофілією.

Однак рік тому нинішній Папа Франциск прийняв рішення розсекретити архіви, заявивши, що церква не боїться історії. За його словами, понтифікат Пія XII припав на дуже важкий час, коли доводилося приймати болісні рішення, засновані на загальнолюдській і християнській моралі, які декому можуть видатися не цілком прозорими.

До інтронізації Папу Пія XII звали Еудженіо Пачеллі. У 1920-х роках у сані кардинала його призначили апостольським нунцієм (церковно-дипломатичний пост) у Німеччину, і на його очах до влади в країні прийшли нацисти.

За словами вчених, в архівах ордену Єзуїтів є кілька документів, у яких Пія XII інформують про існування концтаборів. Однак відповідей Папи на ці послання поки що ніхто не бачив.

У 2009 році Папа Бенедикт XVI схвалив пропозицію Конгрегації канонізації святих про присвоєння Пію XII титулу високоповажного. Зазвичай це перший крок у процедурі зарахування когось до лику святих. Однак щодо Пія XII процедуру припинили через його суперечливу роль у роки війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram