ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Українському заводу не дали продати у Німеччину захисні костюми, від яких відмовилося МОЗ

Продати їх в Україні нікому.

Українському заводу не дали продати у Німеччину захисні костюми, від яких відмовилося МОЗ
Фото: tk.ua

Компанія "Текстиль-Контакт" заявила, що їй не дозволили продати у Німеччину захисні костюми, замість яких Міністерство охорони здоров'я віддало перевагу китайській продукції.

Про це повідомив засновник підприємства, бізнесмен Олександр Соколовський.

14 квітня держпідприємство "Медзакупівлі України" на замовлення Міністерства охорони здоров'я домовилося про придбання 90 тисяч костюмів вітчизняного виробника ТОВ "Текстиль контакт" за 22,05 млн гривень (ціна одного - 245 гривень).

Підприємство встигло запустити у пошив першу партію з 23,5 тисячі костюмів. Але через два дні МОЗ виставило додаткову вимогу - підтвердження відповідності якості продукції міжнародним ДСТУ EN 14126. У "Текстиль-Контакту" його не було, тому договір не підтвердили.

В результаті Міністерство охорони здоров'я самостійно вийшло на ринок і придбало 71 тисячу китайських захисних комбінезонів на загальну суму 34,87 млн гривень (ціна одного - 488 гривень). Вони досі не поставлені в Україну.

Через дії МОЗ "Текстиль-Контакт" тепер не може знайти покупця на свою продукцію, стверджує Соколовський. "Тепер в усіх держтендерах обов'язкова вимога підтвердження відповідності стандарту ДСТУ EN 14126 і ми не проходимо", - написав Соколовський у фейсбуці.

За його словами, компанія могла б продати костюми замовнику у Німеччину, але Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства відмовило видати ліцензію на експорт товару.

Нагадаємо, що на початку березня Кабінет Міністрів обмежив експорт товарів протиепідемічного призначення до 1 червня. Заборона поширюється на цілу низку товарів, у тому числі на захисні медичні костюми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram