ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Закуплені МОЗ місяць тому захисні костюми доставили в Україну

З понеділка розпочнеться розподіл у медзаклади.

Закуплені МОЗ місяць тому захисні костюми доставили в Україну
Фото: Макс Требухов

Китайські захисні костюми, закуплені Міністерством охорони здоров'я місяць тому, доставили в Україну. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Вантаж вже прибув в Україну, починаючи з понеділка почнеться розподіл цих костюмів у медустанови і лабораторні центри", - повідомив він на брифінгу в неділю.

Степанов уточнив, що "у понеділок-вівторок ці костюми поїдуть безпосередньо до медпрацівників".

Він також нагадав, що в регіони вже розподілені костюми біозахисту, які були закуплені за кошти НАК "Нафтогаз України".

"Ці костюми були розподілені і відправлені в регіони, в близько 98 лікарень, які працюють з хворими з COVID-19", - сказав міністр.

Раніше МОЗ списало на форс-мажор затримку з доставкою китайських захисних костюмів. За словами Степанова, постачальник обіцяв привезти їх до 1 травня. Однак Державна митна служба Китаю ввела обмеження на експорт засобів захисту.

Нагадаємо, 17 квітня МОЗ підписало договір з ТОВ "Меддів" на постачання 71 374 китайських захисних комбінезонів на 34,87 млн гривень (ціна одного - 488 гривень). Заступник голови МОЗ Шаталова заявила, що міністерство нібито було змушене самостійно вийти на ринок, тому що закупівельне підприємство придбало не ті костюми.

За три дні до цього ДП "Медичні закупівлі України" домовилося про закупівлю 90 тис. костюмів вітчизняного виробника ТОВ "Текстиль-Контакт" за 22,05 млн гривень (ціна одного - 245 гривень). Шаталова стверджує, що ці костюми не відповідають стандарту 1426 "Одяг захисний. Захист від інфекційних агентів".

Напередодні в компанії "Текстиль-Контакт" заявили, що їм не дали продати в Німеччину захисні костюми, від яких відмовилося МОЗ, а продати їх в Україні нікому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram