ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ звинуватило "Медзакупівлі України" у спробі придбати непридатні для лікарів захисні костюми

Міністерство вийшло на ринок, оминувши власне закупівельне підприємство.

МОЗ звинуватило "Медзакупівлі України" у спробі придбати непридатні для лікарів захисні костюми
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я 17 квітня підписало договір з ТОВ "Меддів" на постачання 71 374 китайських захисних комбінезонів на загальну суму 34,87 млн гривень (ціна одного - 488 гривень).

Про це йдеться на сайті ProZorro.

Заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова заявила, що міністерство нібито було змушене самостійно вийти на ринок, тому що закупівельне підприємство придбало не ті костюми.

За три дні до цього ДП "Медичні закупівлі України" домовилось про закупівлю 90 тисяч костюмів вітчизняного виробника ТОВ "Текстиль контакт" за 22,05 млн гривень (ціна одного - 245 гривень).

Шаталова стверджує, що ці костюми не відповідають стандарту 1426 "Одяг захисний. Захист від інфекційних агентів".

"Навіть сам виробник визнає, що ці костюми не підходять для захисту лікарів-анестезіологів, інфекціоністів і терапевтів, які лікують хворих першої лінії і цілий день одягнені в захисні костюми", - написала заступник міністра.

За її словами, замість цього були куплені костюми китайського виробника Nanjing Trust Garment Company LTD, які мають європейські сертифікати і відповідають стандарту 14126.

"Сенс не в тому, щоб купити найдешевші костюми, які не зможуть захистити лікарів. Сенс у тому, щоб забезпечити наших лікарів надійним захистом", - заявила Шаталова.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "Меддів" належить Богдані Вітковській, Ганні Шевцовій (по 45%), Олександру Охріменку та Наталії Потребчук (по 5%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram