ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Степанов прокоментував претензії до українських ПЛР-тестів на коронавірус

Проблеми виникли лише в київській лабораторії.

Степанов прокоментував претензії до українських ПЛР-тестів на коронавірус
Максим Степанов
Фото: Макс Требухов

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що неточність українських тестів на коронавірусну інфекцію могла бути пов'язана з неправильно вибраним параметром обладнання в лабораторіях.

Про це він повідомив під час брифінгу в п'ятницю.

Міністр зазначив, що допуск на ринок будь-яких товарів медичного призначення дозволяє Державна служба з лікарських засобів і контролю з наркотиків на підставі отриманих від виробника документів, де є підтвердження проходження випробувань.

"Почали виникати проблеми в деяких лабораторіях, але ці проблеми були пов'язані, в першу чергу, з коригуванням тест-систем. Кожна лабораторія має своє обладнання, свої процедури, і потрібно налаштувати на роботу з тією чи іншою ПЛР-системою. Після налаштування вони всі працювали, і в нас не виникало проблем ні в Одесі, ні у Львові, ні в інших регіонах", - повідомив Степанов.

За його словами, проблема з українськими тест-системами виникла в київській референс-лабораторії.

У зв'язку з цим Держліків під час позапланової перевірки передала ці системи в незалежну сертифіковану лабораторію. Остаточне рішення буде прийнято після отримання звітів цієї лабораторії.

Степанов підкреслив, що виробник несе повну відповідальність за використання своїх тест-систем.

Також він повідомив, що, крім вітчизняних систем, в Україні використовують китайські, корейські та чеські ПЛР-системи діагностики коронавірусної інфекції.

Нагадаємо, 12 травня стало відомо, що Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я забракував вітчизняні ПЛР-тести на коронавірус, куплені Офісом президента.

Під час перевірки було встановлено, що заявлені виробником значення чутливості та специфічності цієї тест-системи не підтверджені верифікаційними дослідженнями в практичних лабораторіях. З огляду на результати верифікації, в ЦГЗ вирішили, що використання такої тест-системи не може здійснюватися в установах охорони здоров'я для етіологічної діагностики COVID-19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram