ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Український виробник тест-систем відправить їх до ВООЗ через претензії Центру громадського здоров'я

"Укргентех" вважає, що перевірка ЦОЗ була проведена з порушенням процедури.

Український виробник тест-систем відправить їх до ВООЗ через претензії Центру громадського здоров'я
Фото: EPA/UPG

Компанія "Укргентех" має намір направити свої тест-системи на коронавірус на перевірку до Світової організації охорони здоров'я.

Про це біолог компанії Біжан Шаропов розповів LIGA.net після того, як Центр громадського здоров'я відмовився їх верифікувати.

"Укргентех" вважає, що ЦОЗ не мав повноважень перевіряти їхні тести на коронавірус і зробив це з порушенням процедури.

Шаропов заявив, що верифікацію тестів повинна провести кожна лабораторія, яка отримує реактиви: наприклад, узяти 20 зразків – надійно негативних і надійно позитивних, – і подивитися, чи працюють тести.

Також, за його словами, в експерименті ЦОЗ "підозріло великий розкид" чутливості тестів: там провели три дослідження "з одним і тим же матеріалом", отримавши результат у 20%, 50% і 100%.

"Це як міряти температуру і спочатку отримати 32 градуси, через три хвилини – 36, і ще через три – 38. Тоді є сенс перевірити сам градусник", – вважає він.

Шаропов стверджує, що ЦОЗ не надав оригінальні дані досліджень за запитом "Укргентеху". Зараз компанія проводить незалежне дослідження тестів в Інституті епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашевського. Компанія подала заявку до ВООЗ, яка зараз безкоштовно робить перевірку тест-систем по всьому світу. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram