ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Харківській області збиратимуть донорську плазму пацієнтів, які вилікувалися від коронавірусу

"Біофарма" вироблятиме імуноглобулін, який уже містить антитіла до COVID-19.

У Харківській області збиратимуть донорську плазму пацієнтів, які вилікувалися від коронавірусу
Фото: nezhatin.com.ua

У Харківській області починається робота зі збору донорської плазми від пацієнтів, які вилікувалися від коронавірусу, для виготовлення лікарських засобів

Про це на пресконференції сказала директор Харківського центру заготівлі та переробки плазми "Харків-Плазма" Галина Сіроштан, передає Укрінформ.

"У Харківській області починається унікальна акція, яка запропонована на території України компанією "Біофарма". Компанія увійшла до альянсу світових фармацевтичних компаній і планує виготовити лікарські засоби на основі донорської плазми від пацієнтів, які перехворіли на коронавірусну інфекцію. Люди, які перебували на лікуванні і в яких було підтверджено коронавірус, можуть прийти в наш заклад і здати плазму. Ми до цієї роботи вже готові", - сказала Сіроштан.

За її словами, компанія вироблятиме імуноглобулін - білок крові, який уже містить антитіла до COVID-19.

Сіроштан зазначила, що "Біофарма" створила телефонну лінію (0800-600-003) для потенційних донорів, зателефонувавши на яку, можна дізнатися, як підготуватися до донорства і куди треба звертатися.

Донорів обстежуватимуть, а також проводитимуть спеціальні тести, "щоб визначити титр антитіл, які сформувалися у конкретної людини". Саме ж виробництво лікарських засобів розтягнеться в часі на 6-7 місяців.

"Плазма крові не відразу піде на завод. Її обстежуватимуть. Пройде карантинізацію, а це 6 місяців. І тільки після цього буде спрямована виробнику. Тому вже зараз важливо почати збір", - зазначила Сіроштан.

Раніше повідомляли, що Міністерство охорони здоров'я дозволило клінічні дослідження препарату від COVID-19 українського виробництва. Препарат Біовен ТОВ "Біофарма Плазма" випробовуватимуть у п'яти лікарнях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram