ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна вперше з 2009 року увійшла в сотню країн за рівнем свободи слова

Просування в рейтингу відбулося за рахунок гірших показників інших країн.

Україна вперше з 2009 року увійшла в сотню країн за рівнем свободи слова
Фото: Макс Левин

Україна вперше з 2009 року увійшла в сотню країн з "Індексом свободи преси" організації "Репортери без кордонів" і зайняла 96-те місце, піднявшись на шість позицій.

Про це повідомляють на сайті організації.

Україна погіршила свою оцінку на 0,06 бала, і тепер її індекс - 32,52 (що нижче число, то кращим вважається результат).

Серед проблем "Репортери без кордонів" вказують на недофінансування Суспільного мовлення. Також організація відзначає вплив олігархів на медіа і необхідність заохочувати незалежність редакцій і боротися з насильством проти журналістів. На думку авторів рейтингу, зміна влади в Україні не вплинула на ситуацію з погрозами і нападами на представників ЗМІ. Як приклад вони навели смерть черкаського журналіста Вадима Комарова після нападу влітку 2019 року.

Відзначають, що інформаційна війна з Росією також мала негативні наслідки, включаючи заборону деяких російських сайтів і заборони на в'їзд для іноземних журналістів.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, коментуючи рейтинг, зазначив, що прогрес України відбувся через погіршення ситуації в інших країнах.

"Починала Україна з 126-го місця в 2013 році. Найгірша позиція була в 2015 році - 129-та позиція (очевидно, через війну на Донбасі). Пізніше українська свобода слова закріпилася на 101-102 місцях (минулий рік). "Репортери без кордонів відзначають", що прогрес України на шість пунктів у рейтингу свободи слова більше свідчить не про прогрес України, а про погіршення ситуації в інших країнах", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, торік Україна зайняла 102-ге місце в рейтингу свободи слова. Найгірша позиція була в 2015-му.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram