ГоловнаСуспільствоВійна

​150 жителів прифронтового села опинилися в повній ізоляції через карантин

Проїзд через блокпост між Старомар'ївкою і Тельмановим закрито з обох сторін лінії розмежування.

Близько 150 мирних жителів, які проживають у прифронтовому селі Старомар'ївка (Гранітненська сільська рада Волноваського району Донецької області), опинилися в повній ізоляції без доступу до продуктових магазинів, банківських послуг, пошти, медичних установ, аптеки, служби "швидкої допомоги" та школи.

Фото: proliska.org

Двоє соціальних працівників гуманітарної місії "Проліска", які доглядають за лежачими і маломобільними літніми людьми, заблоковані в населеному пункті без можливості вийти в магазин за речами першої необхідності для своїх підопічних.

Про це йдеться у зверненні місії "Проліска".

Вказується, що перехід по пішохідному містку через річку Кальміус, що з'єднує село Старомар'ївка з прифронтовим селом Гранітне (в якому є найближчі до Старомар'ївки продуктові магазини та медичні установи), був заборонений з 18 квітня наказом оперативного командування "Схід" Збройних сил України з метою "...недопущення поширення коронавірусної інфекції з не підконтрольної уряду України території".

За два тижні до цього представники так званої "ДНР" закрили на проїзд блокпост між Старомар'ївкою

і непідконтрольним уряду України населеним пунктом Тельманове (Бойківське) з метою "...недопущення поширення коронавірусної інфекції з підконтрольної Україні території". Так, жителі населеного пункту на цю мить перебувають в повній ізоляції.

"Шість років збройного конфлікту за продуктами, медикаментами, пенсією та доступом до медицини мешканці Старомар'ївки ходили до Гранітного - центру їхньої сільської ради. Крім того, деякі жителі Старомар'ївки працюють в Гранітному. Це і вчителі, і механізатори, і депутат сільради, кілька підприємців, які ведуть свою діяльність в Гранітному, а також двоє соціальних працівників гуманітарної місії "Проліска", які здійснюють за підтримки Організації Об'єднаних Націй в Старомар'ївці догляд на дому за немобільними і маломобільними людьми", - йдеться у зверненні місії.

Також у Старомар'ївці живуть 7 школярів, які відвідують школу в Гранітному. Через відсутність у селищі українського телевізійного сигналу вони не можуть проходити дистанційне навчання вдома. Договори з сімейним лікарем Гранітненської амбулаторії уклали 146 старомар'ївців, а в місцевому поштовому відділенні виплати отримують 55 пенсіонерів, з них 25 - маломобільні.

Зазначається, що на цю мить в населеному пункті не зафіксовано жодного підтвердженого випадку захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19.

"Гуманітарна місія "Проліска" висловлює свою стурбованість ізоляцією жителів прифронтового населеного пункту, неможливістю доступу його жителів до базових послуг, включаючи екстрену медичну допомогу, доступ до продуктових магазинів, пенсій і соціальних виплат, медикаментів ... зокрема, у разі захворювання на коронавірусну інфекцію, а також відсутністю можливості евакуюватися з населеного пункту в разі ескалації бойових дій", - наголошується у зверненні.

Гуманітарна місія "Проліска" закликає переглянути введені заходи і розблокувати доступ мирних жителів Старомар'ївки, включаючи соціальних працівників, на підконтрольну уряду територію в село Гранітне.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram