ГоловнаСуспільствоЖиття

У Кабміні допустили продовження жорсткого карантину через масові пасхальні служби у Почаєві та Святогірську

Великодні богослужіння відвідало значно більше парафіян, ніж передбачалося.

У Кабміні допустили продовження жорсткого карантину через масові пасхальні служби у Почаєві та Святогірську
Фото: скриншот

Порушення карантину під час великодніх служб у Почаївській та Святогірській лаврах УПЦ Московського патріархату може стати причиною продовження карантину в нинішніх умовах без пом'якшення.

Про це заявив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, передає hromadske.

"Я думаю, що це цілком можливо, треба дивитися на низку чинників", - відповів Немчінов на запитання, чи можливо, що через пасхальні служби з великою кількістю людей в Почаївській і Святогірській лаврах УПЦ МП карантин можуть не пом'якшити.

Він наголосив, що цього року великодні богослужіння відвідало значно більше парафіян, ніж передбачалося.

"Якщо ви подивитеся статистку Нацполіції, кількість віруючих у церквах перевищувала прогнози. Вона була значно меншою, ніж у звичайний період, але водночас це досить ризиковані були цифри, особливо як ви згадували про Почаїв та Донеччину, де дійсно такі прецеденти були", - зазначив Олег Немчінов.

Він додав, що негативні моменти були і в Києві, а також згадав про ситуацію в Києво-Печерській лаврі, яка вже на карантині і де продовжують фіксувати нові випадки інфікування (їх там понад 100, - ред.).

"На жаль, вони спілкувалися з великою кількістю городян до того, як лавра була закрита", - наголосив міністр.

Водночас Немчінов зазначив, що наразі важко оцінювати, яким буде остаточне рішення Кабміну щодо карантину.

"Буде проведено комплексний аналіз ризиків, тільки після цього вже можна буде говорити про якийсь доконаний факт", - резюмував він.

Нагадаємо, через спалах епідемії коронавірусу у зв'язку з порушенням карантину в лаврі Почаїв закрили на в'їзд і виїзд.

Міністерство охорони здоров'я пропонуватиме Кабміну продовжити карантин до 12 травня, але з пом'якшенням, зокрема можуть відкрити для відвідування музеї та бібліотеки.

Загалом поліція відкрила п'ять справ про порушення карантину в храмах УПЦ МП на Великдень. Всі вони пов'язані з храмами УПЦ Московського патріархату. Грубі порушення були в Почаївській (Тернопільська область) і в Святогірській (Донецька область) лаврах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram