ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд виправдав евакуйованих з Балі українців, яких оштрафувала поліція за втечу з обсервації

Уже розглянуто чотири справи про адміністративні правопорушення.

Суд виправдав евакуйованих з Балі українців, яких оштрафувала поліція за втечу з обсервації
Фото: president.gov.ua

Громадяни України, яких евакуювали на батьківщину 30 березня з острова Балі і які втекли з обсервації, не порушили правил карантину. Таке рішення прийняв Оболонський райсуд Києва, не побачивши в їхніх діях складу злочину.

Про це повідомляють на сторінці юридичної компанії "Міллер" у фейсбуці.

"Нагадуємо, що 30 березня на пасажирів знаменитого рейсу з Балі були складені протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, оскільки вони відмовилися від проходження нібито обов'язкової 14-денної обсервації. Наші адвокати написали пост на цю тему, який викликав великий інтерес з боку громадськості. У ньому детально викладено, чому протоколи щодо пасажирів складені з порушенням чинного на той момент законодавства... Нагадаємо, що причина відсутності складу правопорушення в діях туристів проста - постанова КМУ №241 від 29.03.2020, якою затверджену обов'язкову обсервацію, не набула чинності на момент складання протоколів, а тільки на наступний день після їх складання", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що суд минулого тижня розглянув чотири справи про адміністративні правопорушення щодо порушень карантину пасажирами цього рейсу.

"Наші адвокати та юристи доклали максимум зусиль і успішно захистили інтереси туристів. Суд закрив адміністративні провадження стосовно туристів у зв'язку з тим, що в їхніх діях відсутні подія і склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП. Найбільш цікавим читачам повідомляємо, що наші клієнти не тинялися по містах і сумлінно провели 14-денний термін на самоізоляції вдома. Зараз у жодного з них не виявлено ознак коронавірусної хвороби", - підкреслили в юридичній компанії.

Повідомляють, що попереду ще кілька судових засідань з приводу порушення правил карантину пасажирами рейсу з Балі, але "позитивна судова практика з цього питання вже почала формуватися".

Нагадаємо, 29 березня в "Борисполі" приземлився евакуаційний рейс "Доха - Київ", на якому з пересадками прилетіли українці, котрі відпочивали на Балі та в інших країнах. Їх розмістили на обсервацію в київські готелі, але багато з них - втекли. За порушення обсервації поліція виписала громадянам штрафи, а також узяла під охорону готель "Козацький".

Голова МВС Арсен Аваков пізніше заявив, що кожен третій пасажир евакуаційного рейсу з Балі вилетів з країни після анонсованого закриття кордонів у зв'язку з коронавірусом і заклику повернутися в свою країну.

Кабмін повідомив, що підтримав посилення карантинних заходів через коронавірус 30 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram