ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна зайняла 102 місце в рейтингу свободи слова

Країна за рік втратила одну позицію.

Україна зайняла 102 місце в рейтингу свободи слова

Неурядова правозахисна організація "Репортери без кордонів" опублікувала щорічний звіт про порушення свободи слова у світі.

Цього року Україна зайняла 102-гу зі 180 позицій у рейтингу. Торік країна перебувала на 101 місці.

Організація зазначає, що в Україні працює багато різних засобів масової інформації, а влада після Революції гідності прийняла низку важливих реформ, включно із посиленням прозорості в структурі власності ЗМІ та спрощенням доступу до державних баз даних.

У той самий час інформаційна війна з Росією погано вплинула на свободу слова. Йдеться про заборону російських ЗМІ і соцмереж, створення "чорних списків" журналістів і судові процеси над представниками ЗМІ за держзраду. Вибори 2019 року, на думку "Репортерів", тільки сприяють зростанню напруження.

Окуповані райони Донецької і Луганської областей (які "Репортери" називають "районами, контрольованими сепаратистами") взагалі не мають чесних ЗМІ чи іноземних спостерігачів.

Перші три позиції в рейтингу "Репортерів без кордонів" зайняли Норвегія, Фінляндія та Нідерланди. Найгірша, за даними укладачів звіту, ситуація зі свободою слова в Еритреї, Північній Кореї і Туркменістані (останнє місце).

Найнебезпечнішою країною для журналістів торік визнали Афганістан (121 місце). З 84 представників ЗМІ, які загинули в усьому світі через свою професійну діяльність, там загинули 16.

"Репортери без кордонів" - міжнародна неурядова організація зі штаб-квартирою в Парижі. Світовий рейтинг свободи слова організація щорічно складає з 2002 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram