ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін ініціював жорсткіші правила обігу електронних цигарок (оновлено)

Також їх не можна буде курити в громадських місцях.

Кабмін ініціював жорсткіші правила обігу електронних цигарок (оновлено)
Фото: depositphotos.com\diego_cervo

Кабінет Міністрів України ініціював зміни в законодавстві, які посилюють правила обігу електронних цигарок. Про це повідомили в Telegram прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Згідно із запропонованими змінами, електронні цигарки і нові тютюнові вироби для нагрівання прирівнюються до інших тютюнових виробів.

"Обіг таких цигарок повинен регулюватися згідно із законодавством України. Поширюємо на електронні цигарки і нові тютюнові вироби обмеження щодо реклами. Почнемо заборону на куріння сигарет із фільтром у громадських місцях", - пояснив Гончарук.

Відзначається, що такі заходи є європейською практикою у сфері регулювання обігу тютюнових виробів.

Оновлення. Також пропонується заборонити всі смакові добавки, які роблять сигарети "смачними" і заохочують неповнолітніх до паління, повідомляється на сайті МОЗ.

Також проєкт закону вводить нові маркування для тютюнових виробів: графічні попередження про шкоду куріння будуть змінені на європейські і будуть займати значно більшу частину упакування сигарет - 65%. Більш того, буде здійснюватися постійна щорічна ротація медичних графічних попереджень.

Реклама тютюнових виробів більше не буде використовувати можливі позитивні асоціації тютюну з бадьорістю, здоров'ям, силою або молодістю.

Проєкт Закону також забороняє виготовлення "міцних" сигарет - в яких показники вмісту нікотину, смоли і монооксиду вуглецю в димі однієї сигарети перевищують: нікотину - 1,0 мг, смоли - 10 мг, монооксиду вуглецю - 10 мг.

Також розширюється перелік тютюнових виробів, який дозволяє контролювати їх поширення, рекламу і упакування: жувальний, нюхальний, курильний самокруток, трубок, для кальяну і для перорального застосування.

Крім тютюнових виробів, проєкт закону вводить визначення трав'яного виробу для куріння. Це виріб на основі рослин, трав або фруктів, не містить тютюну і який можна споживати через процес згоряння.

Нагадаємо, в жовтні кількість підтверджених смертей у США через куріння електронних цигарок збільшилася до 17 осіб. У кількох інших країнах теж були зафіксовані летальні випадки після хвороб, спричинених електронними сигаретами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram