ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна, ДР Конго, Ліберія, Мадагаскар і Сомалі стали світовими лідерами за захворюваністю на кір

У 2018 році від кору померло понад 140 тис. осіб.

Україна, ДР Конго, Ліберія, Мадагаскар і Сомалі стали світовими лідерами за захворюваністю на кір
Фото: mygazeta.com

Україна потрапила в п'ятірку країн світу з найбільшою захворюваністю на кір.

Про це повідомляють на сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я.

За оцінками ВООЗ, у 2018 році від кору померло понад 140 тис. осіб. Відзначають, що причиною їх смерті стало різке зростання захворюваності на кір в усьому світі, зумовлене цілою низкою спалахів у всіх регіонах. Більшість випадків з летальним результатом припадає на дітей віком молодших за 5 років.

Для немовлят і дітей раннього віку зараження на кір найбільш небезпечне, оскільки може призвести до таких ускладнень, як пневмонія та енцефаліт, а також до довічної інвалідності в результаті незворотних уражень головного мозку, сліпоти або втрати слуху.

"Відверто кажучи, смерть будь-якої дитини від такої відвернутої вакцинами хвороби, як кір, викликає обурення і свідчить про колективну нездатність захистити найбільш вразливих дітей світу, - зазначив гендиректор ВООЗ доктор Тедрос Адханом Гебреєсус. - Заради порятунку життів ми повинні дбати про те, щоб переваги вакцин були доступні кожному, а для цього необхідно виділяти ресурси на розвиток імунізації і якісної медичної допомоги як права кожної людини".

У ВООЗ підкреслили, що кору можна запобігти шляхом вакцинації. Однак уже майже десятиліття показники вакцинації у світі залишаються на колишньому рівні. Згідно з оцінками ВООЗ та ЮНІСЕФ, у 2018 році служби планової вакцинації в країнах забезпечили першою дозою вакцини від кору 86% дітей у всьому світі, другою рекомендованою дозою охопили менш ніж 70% дітей.

Нинішні показники охоплення вакцинацією у світі не дозволяють запобігати спалахам кору. Для захисту населення від хвороби ВООЗ рекомендує забезпечити двома дозами корової вакцини 95% жителів кожної країни і кожного населеного пункту.

Оцінюючи загальну чисельність хворих у світі та за регіонами ВООЗ, автори доповіді дійшли висновку, що кір має найбільш несприятливі наслідки для країн Африки на південь від Сахари, де багато дітей систематично пропускають вакцинацію.

Так, у 2018 році показники захворюваності на кір були найвищі в Демократичній Республіці Конго (ДРК), Ліберії, Мадагаскарі, Сомалі та Україні. На частку цих п'яти країн припала майже половина всіх випадків кору в світі.

Цього року рекордну за останні 25 років кількість випадків було зареєстровано в США, а чотири країни Європи (Албанія, Чехія, Греція та Сполучене Королівство) в 2018 році після затяжних спалахів хвороби втратили статус таких, де елімінували кір.

Нагадаємо, кір - це одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, і одна з головних причин дитячої смертності. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 днів. Потім з'являються такі симптоми, як висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос і блювота. На 4-5 день хвороби з'являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а потім поширюється на все тіло. Хвороба з симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Наприкінці січня показники захворюваності на кір в Україні були майже такими самими, які фіксували в довакцинаційний період 1968 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram