ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

200 "швидких" для України: Фонд Ріната Ахметова передав медикам "швидкі"-позашляховики Актуально

"Швидкі"-позашляховики на базі Toyota Land Cruiser уперше в Україні передали медикам державних медустанов у селах і віддалених районах.

Фонд Ріната Ахметова передав 31 автомобіль первинної медико-санітарної допомоги, створений на базі Toyota Land Cruiser. Урочисте вручення ключів медикам відбулося в рамках проєкту "200 "швидких" для України". Таким чином, уже 170 з 200 автомобілів швидкої допомоги від Фонду Ріната Ахметова рятують життя українців по всій країні.

Це перша велика партія джипів для медиків. Раніше Фонд передавав перші три дослідні зразки спецавтомобілів на базі позашляховиків. Вони успішно працюють у Кривому Розі, Космачі (Івано-Франківська область) і Христинівці (Черкаська область).

"Рінат Ахметов доручив Фонду укомплектувати і передати медикам найсучасніші автомобілі для порятунку життя. Саме над цим завданням ми працюємо. Саме такі машини йдуть в усі куточки нашої країни. Всього в рамках проєкту «200 "швидких" для України» ми передамо 64 "швидкі"-позашляховики. Вони обладнані за останнім словом медичної техніки. Гірські райони, а також віддалені ОТГ уперше отримують техніку такого класу", - сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

"Ми обслуговуємо 20 населених пунктів, в яких живуть 15 тисяч осіб. Дуже важко доводиться, тому що на таку кількість людей у нас лише одна машина - старий китайський джип, який постійно ламається. У нас 8 сімейних лікарів, і вони багато років мріяли про нові автомобілі, щоб вчасно доїжджати до пацієнтів. Сьогодні ця мрія збулася. Рінат Ахметов подарував нашому району цей неймовірний автомобіль!"

Так прокоментувала отримання машини первинної медико-санітарної допомоги, створеної на базі Toyota Land Cruiser, головний лікар Ямпільського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги Галина Плахотна. Разом з Ямполем медичні джипи отримали ще 30 центрів первинної медико-санітарної допомоги та сільських громад з 16 областей.

"Перш за все, хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова за те, що зробив нам такий прекрасний подарунок. Наш район можна вважати забутим. Тому перша емоція, коли дізналися, що нам подарують автомобіль - здивування. Такий автомобіль нам вкрай необхідний. Особливість нашого регіону в тому, що дуже довго добиратися до райцентру. Одна амбулаторія на чотири села. Є не дуже хороші дороги, але цей автомобіль дозволить швидко дістатися до пацієнта. У народі кажуть, що хороша людина - щаслива людина. І добро обов'язково повертається до того, хто його дає. Хочу побажати, щоб добро, яке робить Фонд Ріната Ахметова, поверталося в стократ".

Таку теплу промову виголосила представниця Старого Села Рівненської області Олена Кузьмич, отримавши ключі від позашляховика.

Проєкт «200 "швидких" для України» реалізується з ініціативи президента Володимира Зеленського та особистим рішенням засновника Фонду Ріната Ахметова. Уперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов - єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

У медичних установах країни вже працює 170 сучасних автомобілів від Ріната Ахметова. Це неонатальні машини типу С (для реанімації немовлят), типу В (реанімація на колесах) і типу А1 (позашляховики).

До кінця року станції швидкої допомоги, лікарні та амбулаторії отримають ще 30 нових позашляховиків від Фонду Ріната Ахметова - і проєкт «200 "швидких" для України» буде успішно завершено. Всі обладнані за останніми стандартами автомобілі швидкої медичної допомоги дозволять лікарям здійснювати більш ніж мільйон виїздів до пацієнтів за рік і врятувати понад мільйон життів.

5 фактів про "швидкі"-позашляховики:

- у салоні встановлений компактний універсальний дефібрилятор Mediana з клавіатурою кирилицею. Для зручності лікаря в апараті передбачена функція голосових підказок;

- машина оснащена спеціальними каталками італійського виробництва, злегка вкороченими для зручного розміщення в салоні;

- у салоні встановлена перегородка, тим самим пацієнт перебуває наче в окремому приміщенні;

- унікальна висувна і яка практично не займає місця система для крапельниць;

- є спеціальне складне крісло, щоб можна було переміщати пацієнта сходами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram