ГоловнаПолітика

Помічник Путіна розповів, що якийсь "Рінат" просив дозволу приїхати в Донецьк

За словами Суркова, він порадив "Рінату" не робити цього.

Помічник Путіна розповів, що якийсь "Рінат" просив дозволу приїхати в Донецьк
Фото: nnm.ru

Улітку 2014 року помічник президента Росії, куратор терористів Л/ДНР Владислав Сурков у Москві зустрічався з якимось "Рінатом", який просив дозволу приїхати в окупований Донецьк. Про це стало відомо з розмови Суркова з одним із ватажків "ДНР" Олексієм Бородаєм, запис якої оприлюднила об'єднана слідча група у справі MH17, передає "Ліга".

Розмова датована 3 липня 2014 року. У ній сказано, що "Рінат" зустрічався в Москві зі своїм "колишнім патроном", а також просив у Суркова дозволу приїхати в Донецьк. Продовження цієї бесіди стосувалося олігарха Ріната Ахметова.

"Я просто не хотів з ним зустрічатися. Він мене терпляче очікував дві години в ресторані, для розуміння - як він сильно зацікавлений", - сказав Сурков. При цьому він назвав розмову з "Рінатом" "довгою і безглуздою".

Сурков розповів, що "колишній патрон" "Ріната" пропонував йому взяти участь у переговорах на боці бойовиків ДНР. "Ну, природно, відповідь була зрозумілою, що це неможливо з його боку", - пояснив Сурков.

Помічник Путін додав, що "Рінат" "усе говорив про мир, про мир, про мир, дуже добре відгукувався про тебе, а також дуже добре говорив про Ходаковського і Пургіна (ватажки бойовиків, - ред.)".

Також Сурков розповів, що "Рінат" запитав, чи можна йому приїхати в Донецьк. "Я, чесно кажучи, сказав йому, що краще це не робити. Сашко, у нього погані цілі. Він псуватиме вас тільки", - сказав помічник Путіна.

Зі свого боку Бородай сказав, що в нього є "цікава статистика". "Споживання газу. Зрозуміло, що всі підприємства області - вона ж республіка - впали разів у три в середньому, крім ахметівських", - зазначив бойовик. За його даними, в Дружківці ці підприємства охороняють бойовики Ігоря (Бєса) Безлера й Олександра Ходаковського.

"Інтерфакс-Україна" оприлюднив повідомлення прессекретаря Ріната Ахметова про те, що шлях до миру на Донбасі треба шукати шляхом переговорів.

Цю заяву було зроблена у відповідь на питання про публікацію запису розмови Суркова і Бородая.

"Ми не коментуємо телефонних розмов третіх осіб. Однак хочемо підкреслити, що в пана Ахметова були тисячі - публічних і не публічних - зустрічей з політиками, бізнесменами та громадськими діячами, і на кожній такій зустрічі він незмінно закликав до вирішення конфлікту за столом переговорів. Ба більше, він продовжує це робити і зараз, тому що Донецьк, Донбас у його серці назавжди, і щасливим він його бачить тільки в складі єдиної України. Пан Ахметов упевнений - головне, щоб усі прийшли до миру, а мир потрібно шукати за столом переговорів", - підсумувала прессекретарка Ахметова.

Нагадаємо, в червні 2019 року Міжнародна слідча група (JIT) оприлюднила записи телефонних розмов, які вказують на можливу причетність помічника Путіна Владислава Суркова і голови окупаційної влади Криму Сергія Аксьонова до постачання на Донбас установки "Бук", з якої було збито рейс MH17.

11 липня Сурков у телефонній розмові з іще одним ватажком "ДНР" Олександром Бородаєм сказав, що "старші товариші, які відповідають за військову історію", готують "переломну подію" приблизно через тиждень. Катастрофа MH17 сталася 17 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram