ГоловнаСуспільствоВійна

JIT вказала на можливу причетність Аксьонова і Суркова до катастрофи MH17

Росія обіцяла бойовикам "ДНР" переломну дію в другій декаді липня 2014 року.

JIT вказала на можливу причетність Аксьонова і Суркова до катастрофи MH17
Фото: kremlin.ru

Міжнародна слідча група (JIT) оприлюднила записи телефонних розмов, які вказують на можливу причетність голови окупаційної влади Криму Сергія Аксьонова і помічника Путіна Владислава Суркова до постачання на Донбас установки "Бук", з якої збили рейс MH17.

8 липня 2014 року ватажок бойовиків "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков) зв'язався по телефону з помічником Аксьонова і попросив про додаткове озброєння і військову допомогу з Росії.

"Нам допомога потрібна масштабна. Бракує того [що є]. Давати по чайній ложці, як зараз, це ролі вже не зіграє. Співвідношення сил занадто велике з боку противника. Якщо не буде вирішено питання з російською допомогою, повітряним прикриттям, хоча б з підтримкою артилерією, то не втриматися нам на сході, не втримати. Нам потрібна протитанкова артилерія, потрібні танки, потрібна нормальне ППО, з ПЗРК уже не можемо обійтися. І все це потрібно з фахівцями вже готовими, тому що часу їх готувати ми вже не маємо і не матимемо", - сказав Гіркін помічнику Аксьонова.

Через 15 хвилин Гіркіну передзвонив сам Аксьонов і сказав, що допомогу готують.

"У мене ввечері сьогодні зв'язок о 22-й з тими, хто рішення це вже прийняв. І особа, і єдиний координаційний центр по цій ситуації вже є... Готують документи", - розповів він.

11 липня Сурков у телефонній розмові з Бородаєм сказав, що "старші товариші, які відповідають за військову історію", готують "переломну дію" приблизно через тиждень.

17 липня в небі над Донбасом з російської установки "Бук" було збито пасажирський лайнер, який прийняли за український військовий літак.

Нагадаємо, 19 червня 2019 року було оголошено перші чотири підозри в рамках розслідування справи про катастрофу рейсу MH17. Міжнародне слідство звинуватило у збитті пасажирського літака Гіркіна і його підлеглих Сергія Дубинського (Хмурий), Олега Пулатова (Гюрза, Халіф), Леоніда Харченка (Крот).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram