ГоловнаПолітика

Bellingcat ідентифікував ключових членів "ДНР", причетних до катастрофи MH17

Основну роль зіграли "ГРУ ДНР" і група Безлера.

Розслідувачі Bellingcat на підставі раніше оприлюднених прослуховувань СБУ ідентифікували ключових членів терористичної організації "ДНР", які можуть бути причетними до катастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 2014 року над Україною.

Про це йдеться в опублікованій 19 червня доповіді організації.

Очолює список колишній полковник ФСБ РФ Ігор Гіркін (Стрєлков). Більшість сепаратистів, причетних до збиття MH17, були його підлеглими, тому, ймовірно, він знав усе про постачання "Бука" з Росії.

Далі йде голова "ГРУ ДНР", який підпорядковувався Гіркіну, на ім'я Сергій Дубинський (Хмурий). Саме Дубинський подав запит на постачання боєготовної установки "Бук", щоб захистити свої сили на фронті на південь від Сніжного. 17 липня 2014 року він особисто координував транспортування установки до місця пуску. Він також причетний до евакуації "Бука" назад у Росію після збиття MH17.

Олег Пулатов (Гюрза, Халіф) - колишній підполковник Збройних сил Росії, підлеглий Дубинського. Він, ймовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску на південь від Сніжного.

Леонід Харченко (Крот) - командир "розвідувального батальйону Крота" у "2-му відділі ГРУ ДНР". Він також причетний до охорони установки "Бук" в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад у Росію.

Едуард Гілазов (Рязань) - командир 1-ї розвідувальної роти "розвідувального батальйону Крота", підлеглий Харченка. Гілазова ідентифікували як командира сепаратистів, який після збиття привіз члена екіпажу "Бука", котрий відстав від колег, до свого командира Леоніда Харченка в Сніжному. Можливо, він також брав участь в охороні "Бука" поруч із місцем пуску на південь від Сніжного.

Олег Шарпов (Змєй) був ідентифікований у перехопленій телефонній розмові з Леонідом "Кротом" Харченком. У ній Шарпов запитує в Харченка, як дістатися до місця на південь від Сніжного, звідки "Бук" запустив ракету, що збила MH17. Оскільки ця розмова була за дві години до збиття, вкрай імовірно, що Шарпов був на місці пуску.

Ігор Безлер (Бєс) є на перехопленій телефонній розмові з підлеглим Стельмахом, який інформує його, що до Безлера летить "пташка". Безлер дає своєму підлеглому вказівку передати це повідомлення "наверх", тим самим, можливо, посприявши помилковій ідентифікації MH17 як військового літака.

Сергій Поваляєв (Боцман) фігурує в телефонній розмові з Дубинським, в якій той повідомляє Боцману про отримання "Бука". Однак крім того, що Боцман був заступником Безлера, його прямий зв'язок зі збитим MH17 не простежується.

Валерій Стельмах (Найомнік, Батя) повідомив про MH17 як військовий літак Безлеру за кілька хвилин до збиття.

Ігор Українець (Міньор) був ідентифікований як командир групи, яку згадує Безлер в одних із перехоплених переговорів у зв'язку зі збитим MH17.

Олександр Ходаковський (Скіф) як командир батальйону "Восток", напевно, допоміг забезпечити транспортування установки "Бук", яка прибула в Донецьк. Після збиття MH17 Ходаковський визнав в інтерв'ю Reuters, що заздалегідь знав, що проросійські сепаратисти отримають установку "Бук", яка буде перевезена з Луганська в Сніжне, однак згодом заперечував ці слова і стверджував, що Reuters вирвали їх із контексту.

Олександр Семенов (Санич) допомагав забезпечити транспортування "Бука" в Донецьку, діючи узгоджено з Сергієм Дубинським.

Bellingcat вважає, що з боку "ДНР" з катастрофою MH17 найдужче пов'язані "ГРУ ДНР" і група Безлера, тоді як причетність інших угруповань, зокрема бригади "Восток", в основному обмежувалася допомогою в транспортуванні установки "Бук" по підконтрольній сепаратистам території сходу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram