ГоловнаПолітика

Слідча група назве імена 4 підозрюваних в аварії "Боїнга" над Донбасом, - Зеркаль

Після звіту ССГ підозрюваним висунуто звинувачення.

Слідча група назве імена 4 підозрюваних в аварії "Боїнга" над Донбасом, - Зеркаль

Підозри першим чотирьом підозрюваним у катастрофі "Боїнга" Малайзійських авіаліній, рейс МН17, в небі над Донбасом у 2014 році буде висунуто після того, як їхні імена оприлюднить Спільна слідча група (ССГ). Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Імена буде оголошено. Буде висунуто підозри. Після цього має запрацювати сам кримінальний суд Схипхола, який розглядатиме цю справу. Але поки суд не встановить провину таких осіб, не можна сказати, що вони є винуватими... Це тільки верхівка. Природно, потім кількість людей, які причетні до цього, буде набагато більшою, ніж ці чотири людини, імена яких буде оголошено", - сказала Зеркаль.

На запитання, чи йдеться про керівництво російської армії, вона відповіла ствердно, пояснивши, що здійснити передачу такого озброєння, як зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого було збито літак, "без дозволу керівництва не можна".

Заступник міністра уточнила, що "вже є вся інформація про те, як заїжджав "Бук", але немає інформації про те, хто стріляв, хто несе відповідальність".

За словами Зеркаль, очікується презентація міжнародної групи дослідників Bellingkat, які збирають і аналізують інформацію з відкритих джерел.

Нагадаємо, спільна слідча група має намір завтра, 19 червня, оприлюднити нові дані у зв'язку з розслідуванням катастрофи "Боїнга 777" у небі над Донбасом у липні 2014 року, зокрема, можуть бути названі відповідальні за цю трагедію.

Восени минулого року Міжнародна слідча група (JIT) представила висновки, згідно з якими малайзійський "Боїнг" було уражено ракетою "земля-повітря" з установки "Бук", що стріляла з району донбаського містечка Сніжне (в той момент перебувало під контролем "ДНР"). На початку червня 2019 року було оприлюднено нові докази причетності росіян до катастрофи МН17. У день, коли з установки ЗРК "Бук" було атаковано рейс МН17, більш ніж 170 військовослужбовців підрозділів ППО РФ перебували поблизу кордону в Ростовській області. А 15 липня, за два дні до катастрофи лайнера, вони отримали сухі пайки на 5 діб. Раніше ССГ дійшла висновку, що ракету "Бук", з якої збили літак, було доставлено в Україну з російської військової частини, розквартированої під Курськом. У зв'язку з цим Нідерланди в травні 2018 року поклали відповідальність за трагедію на РФ, яка заперечує свою причетність до катастрофи авіалайнера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram