ГоловнаСуспільствоЖиття

У Львові вперше у світі підрахують вуличних котів

Після Львова підрахунок пройде в Німеччині, а тоді знову в Україні - в інших містах.

У Львові вперше у світі підрахують вуличних котів
Фото: Макс Требухов

26-30 червня у Львові вперше у світі проведуть підрахунок вуличних котів. Про це повідомляє прес-центр Львівської міської адміністрації з посиланням на директора комунального підприємства "Лев" Оксану Кошак.

"До сьогодні жоден муніципалітет, жодне місто світу не знайшло методику, завдяки якій можна було б порахувати безпритульних котиків. Ми будемо першими", - підкреслила Оксана Кошак.

Вона додала, що у Львові з 2014 року вже тричі проводили підрахунок безпритульних собак, тому схема роботи зрозуміла, однак її адаптували під звички і поведінкові особливості котів. Алгоритм розробили у співпраці з опікунами котів на базі платформи Animal-ID.info.

Співзасновник цієї платформи Віктор Копач розповів, що в Європі проблема собак практично вирішена, а з котами іноді проблем більше, ніж в Україні. «Тому ми адаптували нашу систему до того, щоб працювати з котами. Мова йде не тільки про кількісні, а й якісні показники: місцях скупчення по місту тощо», - зазначив він.

Спираючись на результати підрахунку, мерія зробить висновок, чи варто збільшувати фінансування на стерилізацію бездомних кішок, оскільки їх популяція зростає.

Міська влада також залучає волонтерів до підрахунку котів. Для цього потрібно зареєструватися на Animal-ID.info.

Крім того, співзасновник платформи Animal-ID.info Віктор Копач зазначив, що після Львова підрахунок пройде в Німеччині, а далі - знову в Україні, в інших містах. Загалом уже 15 країн зацікавилися ідеєю підрахунку своїх котів.

Нагадаємо, в деяких містах України міські адміністрації визнали котів частиною екосистеми. Наприклад, в Дніпрі, у Львові, Одесі, Запоріжжі, з 2017 року - в Києві.

Це зроблено для того, щоб захистити тварин від жорстокого поводження і заборонити їх безпричинний вилов і вбивства. Також завдяки визнанню котів частиною екосистеми вони можуть вільно жити і пересуватися в підвалах, на горищах та в інших місцях їх постійного перебування, знищувати там гризунів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram