ГоловнаСуспільствоЖиття

Міськрада Харкова повернула проспекту Григоренка ім'я Жукова

За таке рішення проголосували 59 депутатів.

Міськрада Харкова повернула проспекту Григоренка ім'я Жукова
Памятник генералу Жукову в Харькове
Фото: КП

Міська рада Харкова повернула проспекту Петра Григоренка ім'я радянського маршала Георгія Жукова.

Про це повідомляє "UA:Харків".

За таке рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

"Я не перейменовував проспект, це зробили за мене, зробила це обласна адміністрація в особі Райніна. Ми отримали петицію про повернення проспектові історичної назви. Питання було винесене на сесію міської ради. Я арбітр у цій ситуації і хочу вам показати, що за те, щоб повернути історичну назву, зібрали понад 50 тис. підписів. Проти - 5056", - прокоментував рішення мер міста Геннадій Кернес.

Сучасний проспект Петра Григоренка виник під час забудови житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х називався вулицею Стадіонною. 1983 року її перейменували на вул. 60-річчя СРСР, 1990 року рішенням виконкому - на просп. Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням губернатора області на підставі закону про декомунізацію - на проспект Петра Григоренка.

Навесні 2019 року в Харкові запустили петицію про повернення назви маршала Жукова.

Мерія підтримала її на підставі того, що до забороненої символіки комуністичного режиму не належать назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України.

Нагадаємо, 2 червня учасники протесту проти партії Кернеса і Труханова знесли пам'ятник маршалу Жукову в Харкові. Серед учасників акції були представники Національного корпусу. Поліція спробувала розігнати учасників акції біля пам'ятника сльозогінним газом. За фактом знесення пам'ятника відкрили два кримінальні провадження: за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) і ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу, оскільки під час заходів група невідомих застосувала сльозогінний газ, через що постраждали троє поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram