ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Київ витратить 4 млн грн на очищення від ртуті заводу "Радикал", біля якого зводять житлові будинки

До програми демеркуризації забрудненої території залучать зарубіжних фахівців.

Київська влада планує 2020 року почати очищення від ртуті території колишнього заводу "Радикал" (Деснянський район, біля метро "Лісова"). Про це на засіданні комісії Київради з питань екологічної політики повідомив начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований, передає кореспондент LB.ua.

На роботи з демеркуризації 2020 року передбачено близько 4 млн грн, повідомив Мальований. За його словами, проєкт технічно складний, до його реалізації будуть залучатися іноземні фахівці, зокрема британські, і спеціальна техніка.

Питання необхідності додаткового очищення території "Радикала" постало 2017 року, коли в санітарно-захисній зоні закритого заводу біля метро "Лісова" почалося будівництво житлових будинків. Тоді місцеві депутати стали бити на сполох та ініціювали низку виїзних засідань чиновників КМДА й лабораторну перевірку в проблемному кварталі, яка показала багаторазове перевищення гранично допустимих показників щодо випарів ртуті.

Завод "Радикал", або інакше "Київський завод хімікатів", був побудований у 50-х роках минулого століття на околиці Києва. Після будівництва червоної гілки метро територія небезпечного підприємства виявилася розташованою менш ніж за кілометр від станції "Лісова". Наприкінці 90-х років завод приватизували, а потім збанкрутували й закрили.

Після закриття підприємства на його території залишилися понад сотню тонн ртуті, а також ртутєвмісний шлам, забруднене ртуттю обладнання, джерела іонізуючого випромінювання, соляна, сірчана кислота, неідентифіковані хімічні сполуки. Ліквідацію наслідків хімвиробництва проводили на рівні Кабміну, на ці роботи пішло понад шість років у 2000-х роках. Нині в ґрунті на території заводу ще залишаються, за різними оцінками, від десяти до декількох десятків тонн ртуті.

2017 року стало відомо про будівництво ЖК Urban Park за адресою вулиця Магнітогорська, 5. Фактично ж ділянка, відведена під будівництво житлових будинків, розташована в одному кварталі з територією заводу "Радикал" і безпосередньо з нею межує. 

Після численних перевірок і вимірів міська влада заклала проєкт додаткового очищення від ртуті території "Радикала" у "План заходів на 2019-2020 роки щодо реалізації стратегії розвитку Києва до 2025 року". У документі наголошується, що в зоні негативного впливу заводу перебуває населення Лівобережної частини Києва. Процес демеркуризації (очищення грунту, вивезення та захоронення ртуті) розраховано на п'ять років, натепер існує тільки проєкт, самі роботи ще не починалися.

Будівництво ЖК, розташованого за п'ятсот метрів від забрудненої території, триває. За даними забудовника (компанія "Укрбуд"), нині вже вигнано монолітний каркас у перших двох будинках комплексу. Усього ЖК Urban Park складатиметься з десяти 25-поверхових будинків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram