ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВІЛ-позитивні українці вимагають ліків під ОП: МОЗ провалило закупівлю

Активісти встановили біля ОП чорну новорічну ялинку, прикрашену порожніми пляшками від препаратів.

Кілька десятків активістів пацієнтських організацій і ВІЛ-позитивні люди встановили чорну новорічну ялинку біля Офісу президента і вимагають відновити закупівлю ліків. За їхніми заявами, Міністерство охорони здоров'я провалило цю закупівлю на наступний рік.

Про це повідомляє Нromadske.

Активісти повісили на чорну ялинку порожні пляшки від препаратів.

"Більш ніж 90 тис. пацієнтів з ВІЛ з січня ризикують опинитися без ліків. Тому що МОЗ провалив закупівлю ліків. Чотири місяці ми просили виправити ситуацію. Але нічого не сталося, тому ми змушені просити президента захистити наші життя", - підкреслив голова пацієнтської БО "100% життя" Дмитро Шерембей.

За словами виконавчого директора благодійного фонду "Пацієнти України" Інни Іваненко, ВІЛ-позитивні люди не можуть самостійно придбати собі ліки, оскільки їх не продають в Україні.

Відзначають, що пацієнтам потрібно приймати ліки щодня впродовж життя. Паузи у вживанні можуть призвести до розвитку резистентності вірусу до ліків, що зробить терапію недієвою.

Пацієнти передали звернення до Офісу президента, щоб там допомогли здійснити закупівлю ліків.

Нагадаємо, 3 грудня пресцентр Міністерства охорони здоров'я повідомляв, що на початок грудня Україна повністю була забезпечена препаратами для лікування ВІЛ-інфекцій. Зазначалося, що близько 123 тис. пацієнтів отримують лікування.

9 жовтня пацієнтські організації також виходили до Кабміну на пікет через проблеми з закупівлею ліків. За їхніми даними, тоді були заблоковані поставки ліків за різними напрямками, діагностика ВІЛ і антиретровірусна терапія також була включена в цей список.

Крім того, в Міністерстві охорони здоров'я зараз відбувається багато звільнень. 17 грудня заступниця міністра охорони здоров'я Младена Качурець подала у відставку. За її словами, політичні рішення відкладаються, а публічно озвучується позиція, яка не обговорювалася всередині працівників МОЗ або обговорювалася без участі фахівців.

20 листопада Кабінет Міністрів звільнив заступника міністра охорони здоров'я Михайла Загрійчука. А 25 листопада подав у відставку голова Національної служби здоров'я Олег Петренко. 6 грудня заявила про своє звільнення гендиректорка Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Ірина Литовченко.

17 грудня заяву про звільнення написав директор Центру громадського здоров'я МЗ Володимир Курпіта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram