ГоловнаПолітика

Україна енергомодернізує 1 тис. багатоповерхівок у 10 пілотних містах

Новий інструмент впроваджується для прискорення процесу організації подачі заявок.

Україна енергомодернізує 1 тис. багатоповерхівок у 10 пілотних містах
Алексей Гончарук
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що в 2020 році в Україні модернізують 1 тис. багатоквартирних будинків у 10 пілотних містах.

Про це він розповів під час зустрічі Ради регіонів під головуванням президента, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас є два проєкти... Раніше Фонд (енергоефективності) працював таким чином, щоб очікувати заявки знизу - щоб люди зібралися, вирішили і працювали за принципом bottom-up. Зараз ми домовилися з нашими міжнародними партнерами, що запускаємо паралельний інструмент - top-down", - сказав Гончарук.

За його словами, новий інструмент впроваджується для прискорення процесу організації подачі заявок на енергомодернізацію.

Міністр розвитку громад і регіонів Олена Бабак уточнила, що до первісної моделі прямого зв'язку між ОСББ і Фондом енергоефективності тепер введено можливість посередника у вигляді комунальних підприємств з муніципальними гарантіями. За її словами, за 2019 рік усього 18 ОСББ звернулися по кредити до Фонду, що ставить під загрозу плани спрямувати на ці цілі в 2020 році 6,8 млрд гривень. Тому було прийнято рішення про введення посередників для прискорення витрачання коштів.

Міністерка додала, що проєкти типу "А" початкової термомодернізації оцінюються в 600-800 тис. гривень за будинок, тоді як проєкти типу "Б" комплексної модернізації - 6-10 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram