ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Одеський медуніверситет перерахував 23 млн гривень фігурантам кримінальних проваджень

Вуз позбувся заборони на бюджетні витрати.

Одеський медуніверситет перерахував 23 млн гривень фігурантам кримінальних проваджень
Фото: onmedu.edu.ua

У середині грудня після декількох місяців заборони на здійснення бюджетних витрат Одеський національний медичний університет заплатив 23 мільйони гривень на рахунки приватних фірм ТОВ "Медхолдинг" і ТОВ "Медгарант", які фігурують у кримінальних провадженнях про постачання медтехніки за завищеними цінами.

Про це йдеться в матеріалі організації StateWatch на сайті "Європейської правди".

10 грудня 2019 року Одеський медичний університет перерахував 11,6 млн грн на погашення заборгованості, яку через суд стягнуло ТОВ "Медгарант" за закупівлю обладнання.

За даними джерел StateWatch у Міністерстві охорони здоров'я, Одеський університет у січні цього року уклав угоду з фірмою "Медгарант" за результатами тендеру, при цьому не маючи узгодженого кошторису в МОЗ.

Паралельно Національна поліція проводить досудове розслідування, в рамках якого перевіряють контракт державного підприємства "Хмельницька служба єдиного замовника" і ТОВ "Медгарант" на поставку комп'ютерного томографа за 8 млн гривень.

За даними слідства, розмитнена вартість з Китаю зазначеної медтехніки становила 6,7 млн гривень. Таким чином, представники порушили норми постанови КМУ "Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного характеру призначення" від 2009 року, згідно з якою націнка на закупівлі за бюджетні кошти не може перевищувати 10%", - ідеться в повідомленні.

Згідно з даними руху "Чесно", компанія "Медгарант" пов'язана з ексрегіоналкою Тетяною Бахтєєвою, близькою до скандального ексректора Одеського університету Валерія Запорожана.

17 грудня Одеський медичний університет завдяки узгодженому кошторису зробив проплату майже 12 млн грн за закупівлю медичних виробів ТОВ "Медхолдинг". Компанію ТОВ "Медхолдинг" поліція перевіряє на предмет продажу обладнання для того ж Одеського національного медичного університету в попередні роки за завищеними цінами.

Нагадаємо, в липні 2018 року МОЗ достроково звільнило ректора ОНМедУ Валерія Запорожана.

До недавнього часу університет де-факто очолював Юрій Сухін, підконтрольний згаданому Запорожану, незважаючи на те, що Міністерство охорони здоров'я за часів Уляни Супрун призначило на цю посаду Костянтина Аймедова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram