ГоловнаСуспільствоВійна

Розведення військ у Петровському і Золотому відклали через обстріли

"Розведення починається на сьомий день після збереження миру".

Розведення військ у Петровському і Золотому відклали через обстріли
Фото: facebook.com/ato.news

Разведення військ у Петровському і Золотому, яке було призначено на 7 жовтня, відклали через обстріли.

Про це сказав міністр закордонних справ Вадим Пристайко на брифінгу в Києві після зустрічі з головою МЗС Латвії Едгарсом Рінкевичсом.

"Сьогодні мало б початися розведення. Про це домовилися в Мінську. На жаль, ви знаєте, що обстріляли декілька днів тому і Петровське і Золоте. Як ви пам'ятаєте, рішення полягало в тому, що розведення починається на сьомий день після збереження миру і відсутності обстрілів на конкретній ділянці. Тому нам тепер необхідно чекати на наступний період тривалістю 7 днів, який повинен підтвердити, що у сторін серйозні наміри", - сказав він.

Пристайко також сказав: якщо розведення сил почнеться, але не буде виконуватися, то Збройні сили України повернуться на свої позиції. "Ми не рекомендуємо грати і намагатися прикритися відведенням для заняття позицій або захоплення якогось міста", - наголосив він.

Нагадаємо, восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - в Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Відведення тоді відбулося (але не збереглося) в районі перших двох населених пунктів - біля Золотого 1 жовтня 2016 року, а біля Петровського 7 жовтня 2016 року.

Російська сторона минулого тижня заявила, що розведення сил у Петровському і Золотому - остання умова для зустрічі лідерів "нормандської четвірки". При цьому голова МЗС України Пристайко стверджує, що всі умови виконано і залишилося узгодити дату.

У Станиці Луганській розведення сил відклали, пославшись на обстріли. Після цього відведення сил на цій ділянці постійно зривалося і відбулося лише влітку 2019 року після зміни президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram