ГоловнаПолітика

Міністра оборони Резнікова відправили у відставку

Він очолив міністерство за декілька місяців до повномасштабного вторгнення. 

Міністра оборони Резнікова відправили у відставку
Фото: Олексій Гончаренко

Верховна Рада відправила у відставку міністра оборони Олексія Резнікова. За проголосували 327 депутатів.

Резніков у момент голосування був присутній у парламентському залі. Міністр виступив зі звітом про роботу міністерства та відповідав на запитання парламентарів – про це свідчать опубліковані в мережі записи народних депутатів. 

Після голосування Резніков на у Facebook опублікував виступ перед парламентом. Він сказав, що з початку повномасштабного вторгнення "Міноборони паралельно рухалося двома пов’язаними треками": перший – відсіч ворогу та забезпечення фронту, другий – це реформи, щоб наша армія ставала сильнішою і була взаємосумісною з арміями НАТО. 

Резніков сказав, що за оцінкою Генштабу збройних ресурсів Сил оборони вистачило б на два або 2,5 місяці інтенсивних болів, після чого "армія фізично закінчилася б".

"Ми добували все, що було можливо і неможливо", – запевнив він.

За його словами, за 18 місяців для Сил оборони придбано, виготовлено на замовлення Міноборони та отримано у якості МТД:

  • понад 7 млн артилерійських снарядів, мін, пострілів до танків та РСЗВ
  • понад 4,5 тис. артилерійських систем і мінометів
  • близько 3,5 тис. систем, які захищають наше небо – від ПЗРК до Patriot
  • понад 6,5 тис. танків, бронетехніки і бронемашин
  • понад 2 000 вантажівок.
  • "незчисленну кількість" стрілецької зброї, радарів, інженерної техніки, різних типів ракет, гелікоптерів, евакуаційних машин та багато іншого

"Прийнято в експлуатацію понад 30 моделей українських дронів. Виробництво зросло у понад 100 разів і збільшується. Ставка на українські дрони була і є моєю принциповою позицією. Україна може бути світовим лідером у цьому сегменті. Тому мною було ухвалено рішення щодо створення Центру компетенцій у сфері роботизованих платформ", – додав він. 

Фото: Ірина Геращенко в Telegram

За словами парламентарів, голосувати за кандидатуру Рустема Умєрова депутати будуть на наступному засіданні. 

Резніков став міністром оборони в листопаді 2021 року, а до того очолював міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та був віцепремʼєром. До посади в Кабміні Резніков вів юридичну діяльність, був представником у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи. 

Карʼєру розпочинав як співзасновник брокерської компанії, потім, у 2004, отримав адвокатську ліцензію. У 2008 році став депутатом Київської міської ради і після цього, в 2014, обрався ще раз. З червня 2014 був заступником міського голови-секретарем Київської міської ради. 

З 2016 до 2018 був заступником голови КМДА, відповідав за організацію "Євробачення"та  фінального матчу Ліги чемпіонів у Києві. 

Заяву на звільнення Резніков написав учора, 4 вересня – наступного дня після того, як про рішення замінити міністра оборони у вечірньому зверненні повідомив президент Володимир Зеленський. Президент сказав, що "міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому". 

Наступним міністром має стати Рустем Умєров – екснардеп від "Голосу" та уже колишній очільник Фонду державного майна України. 

Звільненню Резнікова передували декілька повʼязаних із міністерством оборони скандалів, а про його фактичну підготовку джерела LB.ua повідомили 31 серпня. 

Спочатку питання його звільнення постало навесні, коли спалахнув скандал довкола закупівель харчування для ЗСУ. Журналісти-розслідувачі стверджували, що їжу для наших захисників купували за підозрілими контрактами і завищеними цінами, наприклад, аж по 17 гривень за яйце. У МО натомість запевняли, що то була ціна за "кілограм яєць" і що при складанні документів нібито були допущені технічні помилки.

Скандал призвів до того, що про звільнення міністра почали говорити уже відкрито і представники влади. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в своєму Telegram-каналі взагалі анонсував розгляд відставки Резнікова та призначення на його місце керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова. Резнікову ж "пророкували" посаду міністра з питань стратегічної промисловості, але джерела LB.ua повідомляли, що він на неї погоджуватися не збирався. Сам він на питання про звільнення говорив, що вічних посад не існує, а рішення про те, чи бути йому міністром, ухвалює президент. 

Розслідування про закупівлі в МО вийшли за рамки журналістських – цими справами займаються правоохоронці. В Міноборони ж на тлі цього створили громадську антикорупційну раду, а в Резнікова зʼявилися нові заступники. 

Вдруге питання відставки міністра постало через ще одне журналістське розслідування – про куртки. Журналісти заявили, що торік міністерство купило в турецької фірми (власниками якої виявилися українці, при цьому одним із них був племінник народного депутата від "Слуги народу" і члена оборонного комітету Касая) нібито легкі куртки за ціною зимових. Дорогою до України куртки нібито здорожчали у вартості. Через це на засідання зібрався антикорупційний комітет парламенту. Заступник Резнікова, Шарапов, приніс зразок придбаних курток, та в комітеті сказали, що це одяг з іншої партїі. На комітеті також зʼясувалося, що розслідування закупівель у цієї турецької фірми велося ще до розголосу журналістами, з осені. В Міноборони ж зазначили, що скарг на куртки не надходило. 

Міністр запропонував парі голові антикоркомітету Анастасії Радіній, яка активно виступала за його звільнення, та журналістові Михайлу Ткачу. Він сказав, що якщо закуплені у турецької фірми 180 000 жакетів виявляться літніми, як стверджують журналісти, то він піде у відставку. Якщо виявиться, що міністерство закупило 180 000 зимових курток, як належить, то народна депутатка Анастасія Радіна має скласти мандат, а журналіст УП Михайло Ткач – піти з медіа і на три роки припинити журналістську діяльність.

Відповіді на пропозицію Резнікова публічно дали і Радіна, і Ткач, та Резніков потрактував їх як незгоду. 

Уже після цього Резніков дав пресконференцію, на якій показав куртки з бірками, що відповідали закупленій партії. Резніков заявив, що розслідування журналіста є "неправдою. На сьогодні немає жодного контракту, коли б ми перетворили літні куртки на зимові. Це неможливо. Бо командування сил логістики не прийняли б їх у нас".

Розслідуванням міністерських закупівель займаються правоохоронці. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram