ГоловнаПолітика

В.о. мера Чернігова заявив про обшуки у нього вдома (доповнено)

Слідчі дії проводять на підставі рішення Шевченківського суду Києва. 

Олександр Ломако
Фото: Олександр Ломако Facebook
Олександр Ломако
В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако заявив, що вранці до нього прийшла "група представників СБУ" із обшуками. За його словами, слідчі дії проводитимуть у його квартирі. 

Обшук проводять на підставі рішення Шевченківського суду. Про це Ломако повідомив у Facebook

"О 8 ранку мала бути нарада з питань життєдіяльності міста. Шановні колеги, наради не буде – сьогодні центр починає політичний шоу-сезон", – написав він.

Чого стосується справа – Ломако точно не написав, але припустив, що шукатимуть "мабуть трансформатор, який Чернігів купив, щоб врятуватися взимку після обстрілів орками енергосистеми міста".

Оновлення. Згодом Ломако повідомив, що формальною підставою для слідчих дій стало з’ясування деталей офіційного проєкту Міжнародного комітету Червоного Хреста з відновлення обладнання паливоподачі на Чернігівській ТЕЦ.

"Меморандум про співробітництво підписував ще в грудні минулого року міський голова Владислав Атрошенко. Цей проект повністю фінансується та координується «Червоним хрестом». Місто не витрачало бюджетних коштів та не бере участі в їх розподілі та проведенні робіт. Більше того, Чернігівська ТЕЦ, на якій проводилися роботи, на їх період перебувала в оренді приватної фірми «Технова»", - зазначив в.о. глави Чернігова.

Ломако додав, що силовики забрали його мобільний телефон.

Доповнення. У запит щодо коментаря стосовно цих обшуків у пресслужбі СБУ зазначили, що слідчі дії проводять у рамках раніше відкритого кримінального провадження про зловживання на відновленні енергетичної інфраструктури України. 

"Наразі у декількох областях здійснюються понад 20 обшуків. Всі заходи відбуваються з дотриманням чинного законодавства", – повідомили в СБУ. 

Нагадаємо, що в червні заступнику Ломаки оголосили підозру в привласненні бюджетних грошей на закупівлі нового трансформатору для місцевої ТЕЦ, яка була пошкоджена унаслідок російських обстрілів навесні 2022 року. За даними СБУ, уже в липні обладнання було придбане за вартістю, яка вдвічі перевищувала ринкову.

У травні Ломако заявляв, що його готуються відсторонити від посади та вручити йому підозру. В інтерв’ю виданню Цензор.НЕТ Ломако заявив, що підозру буде вручено начебто через неправильне виконання судового рішення про відсторонення мера Чернігова Владислава Атрошенка.

Атрошенка у грудні 2022 суд відсторонив від посади на один рік через те, що його дружина і діти були евакуйовані на службовому авто з-під обстрілів під час облоги міста. Сам мер залишився в місті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram