ГоловнаПолітика

Рада почала розгляд законопроєкту про ринок землі в другому читанні

Опозиція зайняла президію, засідання веде Стефанчук.

Рада почала розгляд законопроєкту про ринок землі в другому читанні
Фото: Рада ТВ

Верховна Рада почала розгляд у другому читанні законопроєкту №2178-10 про ринок землі.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, це сталося після невеликої бійки і промови спікера Дмитра Разумкова, який закликав депутатів заспокоїтися.

"Я розумію, що сьогодні багато хто підштовхує до того, щоб у Верховній Раді була бійка, кров. І не тільки у Верховній Раді... Коли ми домовляємося, що ніхто не блокуватиме президію і дасть керівництву Верховної Ради за регламентом йти, згідно з порядком денним, то потрібно робити саме так. Усі сподівалися, що ми порушимо регламент? Ні, ми пішли за законом. Пройшов комітет, підготував правки. Зал мав час їх вивчити, а зараз зал має право вирішити. Рішення буде прийматися більшість. Подобається це мені чи ні, подобається це вам чи ні - але саме такою є демократія", - сказав він.

За його словами, законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення - такий самий, як і інші. І його долю потрібно вирішувати голосуванням.

"Що не так? Ми щось порушили? Ні! Ви можете не голосувати, це ваше право. Я не можу змусити вас і не робитиму цього. Кожен депутат буде приймати рішення - підтримати чи голосувати проти", - сказав Разумков.

Після цього він оголосив, що на розгляд виноситься законопроєкт №2178-10, і попросив свого першого заступника Руслана Стефанчука вести засідання, тому що його місце зайняла лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

Попутно він сказав Тимошенко, що негарно "займати місце іншого, якщо воно не ваше сьогодні".

Нагадаємо, в першому читанні законопроєкт про землю прийняли ще в середині листопада. До другого читання було подано понад 4 тисячі правок.

Законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення передбачає відкриття ринку з жовтня 2020 року.

Він дозволяє громадянам України і українським компаніям без іноземних бенефіціарів купувати до 10 тис. гектарів землі в одні руки. Купівля дозволена тільки через безготівковий розрахунок і в разі підтвердження законності походження коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram