ГоловнаПолітика

Законопроєкт про дезінформацію обговорюватимуть ще два місяці, - Бородянський

Законопроєкт повинен захищати інформаційний простір, а не використовуватися для обмеження свободи слова.

Законопроєкт про дезінформацію обговорюватимуть ще два місяці, - Бородянський
Фото: Макс Левин

Законопроєкт про протидію дезінформації обговорюватимуть ще щонайменше два місяці. Про це повідомив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, передає "Укрінформ".

"Ми продовжуємо обговорення, це є не законом, а законопроєктом, він не зареєстрований у Раді. Його спеціально винесено для обговорення з громадою для того, щоб зробити цей закон досконалим, для того, щоб він захищав інформаційний простір і не міг використовуватися для обмеження свободи слова. Тому продовжуємо обговорення, воно триватиме близько 2 місяців, весь лютий і березень", - сказав Бородянський.

Він також повідомив, що вже відбулася перша сесія обговорення, тепер будуть проводити засідання експертні групи, потім - друга сесія, а потім - ще одне обговорення.

Міністр підкреслив, що обговорення триватиме стільки, скільки необхідно для того, щоб усі розуміли, як працюють норми закону.

"Уже існують міфи про цей законопроєкт, уже існує дезінформація про нього. Все це треба відпрацювати, щоб уся громада зрозуміла, як це працює", - додав Бородянський.

Нагадаємо, на початку листопада Бородянський заявив, що має намір ініціювати введення кримінальної відповідальності для журналістів за маніпуляцію інформацією.

15 листопада Мінкультури презентувало проєкт закону "про протидію дезінформації". Журналістів і редакторів українських ЗМІ зібрали на обговорення ключових пунктів.

У міністерстві пропонують створити посаду омбудсмана з питань інформації, який зможе моніторити інформаційний простір, знаходити дезінформацію і подавати за неї до суду. За порушення закону передбачається адміністративна та кримінальна відповідальність.

Низка неурядових організацій з питань свободи ЗМІ, асоціації журналістів і депутати критикували документ через надмірне втручання держави в роботу ЗМІ. Зокрема, голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко назвав законопроєкт про дезінформацію серйозною атакою на свободу слова.

Крім того, проти законопроєкту виступили члени комітету Ради з гуманітарної та інформаційної політики від фракції "Слуга народу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram