ГоловнаПолітика

Україна й Угорщина спробують відновити нормальні відносини

У березні пройде перше за сім років засідання економічної комісії.

Україна й Угорщина спробують відновити нормальні відносини
Фото: kmu.gov.ua

Україна й Угорщина домовилися відновити добросусідські відносини.

Про це на брифінгу в Києві повідомили міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто та віцепрем'єр Дмитро Кулеба.

За їхніми словами, робота почнеться негайно, і вже в березні в Будапешті пройде перше за сім років засідання міжурядової комісії з питань економічної співпраці. Кулеба і Сіярто - співголови цієї комісії.

"Разом з угорськими колегами ми поділяємо спільну мету, щоб відносини між Україною і Угорщиною були зразковими, і щоб український регіон Закарпаття став історією успіху завдяки спільним зусиллям урядів України й Угорщини. Ми не будемо втрачати жодного дня для досягнення цієї мети і вже в березні проведемо засідання двосторонньої комісії після семи років перерви", - цитує Кулебу його пресслужба.

"Уряд Угорщини зацікавлений відновити добросусідські відносини з Україною. У березні в Будапешті ми хочемо обговорити декілька прагматичних проєктів: домовитися про будівництво принаймні одного контрольно-пропускного пункту на кордоні, використання кредитної лінії на 50 млн доларів США, які Угорщина виділяє на інфраструктурні проєкти в Україні, домовитися про проєкти, пов'язані з розвитком сільського господарства й охороною здоров'я, досягти результатів у переговорах про визнання дипломів двох країн", - сказав своєю чергою Сіярто.

Під час зустрічі чиновники обговорювали питання захисту прав національних меншин на Закарпатті.

За словами Сіярто, угорська сторона розуміє бажання влади України забезпечити належний рівень володіння державною мовою всіма українськими громадянами, але також хоче, щоб українці угорського походження на Закарпатті зберегли угорську мову. За його словами, ці дві мети не взаємовиключні, і їх цілком можливо досягати одночасно.

Нагадаємо, в 2017 році відносини між Україною й Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на найвищому рівні, яка повинна відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

У січні 2020 року Верховна Рада прийняла новий закон про повну загальну середню освіту з трьома мовними моделями для національних меншин. Він передбачає, що в угорських школах на Закарпатті може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менш ніж 20% предметів повинні викладатися українською мовою з щорічним підвищенням до 40% у 9 класі і 60% у старшій школі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram