ГоловнаПолітика

Зеленський обговорив з Конте повернення в Україну нацгвардійця Марківа

Президент також попросив закрити "офіси ЛДНР" в Італії.

Зеленський обговорив з Конте повернення в Україну нацгвардійця Марківа
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з прем'єр-міністром Італії Джузеппе Конте у Римі обговорив загальнополітичні питання, зокрема закриття "офісів" терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

Про це повідомляється на сайті президента.

"Я звернувся до прем'єр-міністра з тим, щоб були закриті незаконні офіси "ДНР" і "ЛНР", які відкрилися в декількох містах Італії", - сказав Зеленський в коментарі ЗМІ.

Також сторони обговорили справу бійця Нацгвардії України Віталія Марківа, заарештованого в Італії.

"Я розумію, що прем'єр-міністр не може впливати на італійський суд. Але я показав докладно, що там сталося, на якій відстані він був від місця вбивства. І що ми повинні забрати хлопця", - наголосив Зеленський.

Мати Марківа подякувала президенту за його зусилля для звільнення її сина.

"Дуже вдячні за цей візит. Ми дуже раді. Для Віталія це дуже важливо. З такою підтримкою Віталій вірить, що все закінчиться добре. Він готовий і хоче повернутися в Україну", - сказала вона.

Нагадаємо, Марків, у якого є громадянство України та Італії, перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року, коли його заарештували в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у вбивстві італійського фотографа Андреа Роккеллі і його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули в результаті мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов'янськом, на контрольованій тоді бойовиками території.

Захист відкидає ці обвинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України про створення спільної слідчої групи, озвучені після арешту Марківа.

12 липня 2019 року суд міста Павіа засудив Марківа до 24 років позбавлення волі. Жорстокість вироку здивувала навіть прокурора, який просив 17 років ув'язнення.

20 листопада минулого року Україна подала апеляційну скаргу на рішення італійського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram