ГоловнаПолітика

"Схеми" показали маєток "слуги народу" Холодова на Кіпрі і відстежили тютюновий бізнес його родини

Нардеп лобіював правку, яка збільшить заробітки для роздрібних торгівців тютюном.

"Схеми" показали маєток "слуги народу" Холодова на Кіпрі і відстежили тютюновий бізнес його родини

Журналісти програми "Схеми" встановили, що народний депутат від "Слуги народу" Андрій Холодов, який у Верховній Раді лобіював правку, що збільшить заробітки для роздрібних торгівців тютюном, пов'язаний з тютюновим бізнесом.

У розслідуванні "Слуга сімейного бізнесу: кіпрська таємниця депутата Холодова" йдеться про те, що фірма "Київ маркет солюшн", яка, згідно з інвестиційними конкурсом, отримала на 10 років право торгувати в сотнях українських кіосків, записана на кіпрську фірму Reineweg LTD.

Ця компанія була прописана в маєтку родини Холодова на Кіпрі аж до липня 2019-го і змінила місце реєстрації на офісну будівлю тільки в липні 2019 року, коли він став народним депутатом, після того, як змінилися місцеві правила, за якими офіс фірми не може розташовуватися в приватному будинку.

Компанії, які ведуть фактичний продаж тютюнових виробів в українських кіосках - "Віктрум" і "Інтертабако" - теж пов'язані з Холодовим, хоч це і ретельно замасковано за підставними власниками і нечинними адресами реєстрації цих фірм.

У жовтні Верховна Рада прийняла законопроєкт №1049 з правкою №8, яка змінює формулу перерозподілу доходів між різними учасниками ланцюжка торгівлі сигаретами.

Зокрема, збільшується маржа заробітку для гуртових і роздрібних продавців тютюнових виробів. До винесення в зал на голосування ця правка пройшла через комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, і її підтримав голосуванням і публічним лобіюванням заступник голови комітету Андрій Холодов.

Холодов публічно заперечував, що має якісь інтереси в торгівлі сигаретами. "Ніякого тютюнового бізнесу в мене ніколи не було", - писав він у Facebook.

Журналістам же вдалося знайти документальні підтвердження.

Крім того, виявилося, що сім'я нардепа Холодова живе на Кіпрі, а сам він регулярно туди літає.

"А саме коли в Україні повинна відбуватися робота обранця з виборцями. При цьому, як нам повідомили у Верховній Раді на офіційний запит, відпустки на цей період він не брав", - йдеться в розслідуванні.

Два джерела в Міграційній службі острівної держави на умовах анонімності повідомили "Схемам", що Холодов має Кіпрі постійну посвідку на проживання.

Раніше "Схеми" розповіли про маєток в елітному районі Відня у власності сім'ї Андрія Холодова. Маєток придбано 2013 року за 6 млн євро.

Також журналісти виявили, що ще кандидатом у народні депутати Андрій Холодов, який є кумом дружини Медведчука, не мав права йти в Раду, тому що він понад 200 днів протягом року перебував за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram